Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda mår illa av hetsjakt

/
  • Kommunalråd Elvy Söderström (S) har fått över 120 mejl från privatpersonen Björn Persson, som kräver svar på frågor om bland annat Sekabs affärer nere i Afrika.
  • Björn Persson säger sig bara utnyttja sina medborgerliga rättigheter.

Björn Persson håller Örnsköldsviks kommun sysselsatt: kilovis med dokument och protokoll att kopiera, hundratals mejl att besvara, och utdragna rättsprocesser.

– Förutom en enorm arbetsbörda far medarbetare illa och upplever obehag. Det är det riktigt allvarliga, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Annons

Allehanda.se har tidigare berättat att privatpersonen Björn Persson jagar kommunen i frågor som rör Sekab och Övik Energi. Det är debattinlägg, polisanmälningar, överklaganden, JO-anmälningar.

Det har varit rättegångar och nu senast har han lämnat en anmälan till EU-kommissonen.

– Det här har pågått ett antal år nu och själva mängden har blivit en belastning för kommunen. Det tar resurser i anspråk och min bedömning är att alla hans krav sysselsätter en heltid i form av administration, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Det handlar om kilovis med dokument och protokoll. Söderström tar fram en stor papperspåse med handlingar som Persson har begärt att få ta del av.

– Det här är bara en bråkdel av det han har begärt ut. Vi plockar fram de handlingar han begär. Men sedan dyker han inte ens upp och hämtar dokumenten, säger Söderström.

Hon är inte ensam om att vittna om den enorma arbetsbörda som Björn Persson för med sig. Rodrets vd Hans Selling kan visa upp decimetertjocka luntor av kommunala dokument som Persson begärt att få ta del av.

– Senast tog hans begäran 17 timmar att administrera. Jag talade med honom och avsatte tid för ett möte. Men han dök aldrig upp. På mitt kontor ligger handlingar sedan oktober som han inte hämtat. Man blir ju frustrerad, säger Selling.

Kommunen kan i princip inte äga nej till Björn Perssons krav, eftersom han använder sig av offentlighetsprincipen. Medborgare har rätt att ta del av offentliga handlingar.

– Förutom en enorm arbetsbörda, far medarbetare illa och upplever obehag. Det är det riktigt allvarliga, säger Söderström.

Med anledning av situationen har kommunens säkerhetsavdelning blivit inkopplad och kommunhuset låst. Det bedöms finnas en hotbild.

Björn Persson är även en flitig mejlare. Han har skickat över 120 mejl till Elvy Söderström de senaste 16 månaderna, över 100 till Övik Energis vd Kristina Säfsten och många till Sekabs vd Anders Fredriksson.

Mejl som ska besvaras och som även skickas till media och andra myndigheter.

Med personalkostnader inräknat uppskattas Perssons framfart över åren kostat kommunen miljoner, inräknat kostnader för Övik Energi och Sekab som måste anlita jurister.

– Hans agerande kostar Sekab stora pengar i form av advokatkostnader och personella resurser. Uppskattningsvis har Björn Persson kostat oss 1 miljon kronor bara i år, säger Anders Fredriksson, vd, Sekab.

– Vad jag har svårt att förstå är varför Björn Persson agerar som han gör. Sekab arbetar för att återbygga företaget och säkra jobb på orten. Att förstöra det arbetet tjänar väl ingen på?

Själv tycker Björn Persson inte att det här är något konstigt. Han menar att han enbart utnyttjar sina medborgerliga rättigheter.

– Om de tycker det är jobbigt, det skiter väl jag i. För mig är det här en hobby. Jag slutar först när Elvy Söderström lägger alla korten på bordet, erkänner att hon gjort fel och ber kommuninvånarna om ursäkt. Det är helt upp till henne, säger Persson.

Även om människor far illa, är rädda för dig och upplever obehag?

– Som sagt, om Elvy svarar på mina frågor och ber om ursäkt kommer jag att sluta.

Mer läsning

Annons