Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarlagt att brödetorsakade djurdöden

Obduktionen av de kor som dog på gården i Västergidsjö har lämnat det väntade svaret.
Bröd har kostat 14 djur livet.
– Det är ingen tvekan, säger distriktsveterinären Jan Magnusson.

Annons


Det var i fredags som bonden John Byström gjorde den fasansfulla upptäckten när han vid halv fem på morgonen lämnade sängen för att ta hand om sina djur.
Fem djur hade redan dött, och åtta andra var han och nödslaktaren som kom till gården tvungna att ta livet av.
Fick rätt
Senare dog ytterligare ett djur vilket gör att sammanlagt 14 av Byströms kor fått sätta livet till på grund av att de matats med bröd.
Det är en tung smäll för honom, men när jag kom till gården i fredags trodde jag faktiskt att ännu fler djur skulle dö, säger Jan Magnusson.
Magnusson misstänkte omedelbart att det var Byströms utfodring av djuren, han gav dem bröd för första gången, som låg bakom tragedin.
Och han fick rätt.
Det visade den obduktion som Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala genomfördes på två av djuren i måndags.
Magnusson förklarar dödsorsaken:
På grund av brödet har vommen, en av kornas fyra magar, fått kraftigt sänkt ph-värde. Djuren har drabbats av slemhinneskador i magen.
Inte sprängört
Det beror på att sockret i brödet inte är bundet på samma sätt som socker är bundet i kraftfoder. När sockret från brödet frigjorts har vissa bakterier gynnats så att det bildats mjölksyra och ph-värdet sänkts.
Vi har fått tips om att det skulle kunna vara den giftiga sprängörten som tagit livet av korna. Vad säger du om det? Så är det inte. Det är brödet. Kraftfoder ska man ge kor som producerar mjölk, men man ska inte använda sig av bröd.
Och det är inte någonting som de har druckit som...
Nej! Om det var så skulle inte bara en del av djuren drabbats; för de dricker samma vatten allihop.
Det är det lättlösliga sockret som rubbat ett ömtåligt biologiskt system. En ko kan få sänkt ph-värde även i så kallade kraftfoderförätning, men det handlar inte om det här.
Har de andra döda djuren lämnat gården?
Ja, de har tagits till destruktion.
Hur ser de andra djuren ut som var groggy och såg sjuka ut i fredags?
De repar sig för varje dag. De idisslar, äter och dricker.
Jan Magnusson är mycket tydlig när han vid ett flertal tillfällen vill understryka att John Byström inte utsatt sina djur för vanvård.
Det här handlar om olyckliga omständigheter.
Han fortsätter:
Många experter som jag pratade med innan vi hade läget klart för oss trodde att det handlade om att de här som dött hade ätit enorma mängder, men nu behöver vi inte misstänka det längre.
Vad händer härnäst?
Vi ska undersöka den hygieniska kvaliteten på brödet. Möjligen att det svaret gör att vi lär oss något ytterligare som vi kan ha nytta av.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons