Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd anser att föräldrar missbrukar förskolan

/

Örnsköldsviks kristdemokrater vill införa tak i den kommunala barnomsorgen. De tycker att förskolebarnen är borta för länge från sina föräldrar.

Annons

– Jag har talat med förskollärare som berättat att många föräldrar utnyttjar förskolan felaktigt. De låter barnen vara på förskola medan de själva exempelvis springer ärenden istället för att hämta barnen. Det tycker jag är fel. Det finns ett orimligt överutnyttjande av barnomsorg som innebär att många barn är kvar onödigt länge på förskolan, säger Magnus Aasa (kd).

Han har tillsammans med tre andra kristdemokrater lagt en motion om tak i barnomsorgen, för kommunfullmäktige att ta ställning till.

– Motionen syftar till att få fungerande familjer att ta sitt ansvar. Vad gäller barn som lever i hem med problem ska det finnas andra åtgärder. I fungerande hem ska barn vara hemma i största möjliga mån.

Personligen anser han att max 55 timmar på förskola är en rimlig övre gräns:

– Men det kan säkert förhandlas någon timme hit eller dit. Poängen är att samhället måste markera att barn inte ska lämnas på förskolan längre än nödvändigt.

Birgith Olsson Johansson (s) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon reagerar stark på Aasas påståenden:

– Jag ska arbeta för att motionen avslås. Jag tror att föräldrarna kan bedöma själva hur länge de behöver lämna sina barn på förskolan. Jag tror att i princip alla föräldrar vill ha sina barn så få timmar på förskolan som möjligt.

Mer läsning

Annons