Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känt bingopar slutar

– Samtidigt kommer jag nog att sakna det, och vi har ju lovat att hjälpa till om det skulle köra ihop sig, säger Per Sellin och får visst medhåll av mångårige kompisen K Anders Boman.
– Folket man träffar, allt snack om trav, hockey, fotboll. Det kommer jag att sakna. Men att det går en hel höst utan en enda söndagmiddag hemma...

Annons

Vid tretiden brukar K Anders Boman och Per Sellin vara på plats. Tio i fem börjar bingon och pågår till åtta, med en tjugo minuter lång paus vid sex.
Sedan början av 70-talet spelas bingon på Holmengården. Dessförinnan var det på Forsgården. En verksamhet som startade i liten skala, för att växa till ett par hundra deltagare per gång.
Vi började -63. Hade en läderpåse med små, små stavar med numren på, som jag köpte i Helsingborg. Vi var nog bland de första häromkring. Satt på föreningshuset och spelade, några från föreningen och några från samhället, för en krona brickan. Småvinster, berättar Per Sellin.
Läderpåsen med stavarna byttes mot ett hjul med bingokulor när duon Boman och Sellin drog igång storbingo för KB 65:s räkning 1967. Men då, i Holmenbingons barndom, fanns inga penningpriser.
Det var plädar, täcken, kuddar och vilka ryamattor vi har köpt. Folk hade garderoberna fulla, men sen övergick vi, liksom hela bingorörelsen, till kontanter och presentkort, säger K Anders Boman med ett leende.

SEKUNDER EMELLAN
Som utropare har K Anders Boman slitit ut flertalet uppsättningar bingokulor. En bingokväll blir det åtskilliga utrop under de tio omgångarna.
Det blir väl minst en 60 nummer i varje omgång, det gör 600-700 nummer varje kväll. Kulorna nöts så att siffrorna försvinner, säger Per Sellin som ansvarat för kassan.
En bricka för bingokvällens omgångar kostar numera 25 kronor. De flesta köper fyra, men det finns de som sitter med sex brickor.
Jag begriper inte hur de hinner med. Det är bara 10-12 sekunder mellan varje utrop och under den tiden ska de hinna igenom alla raderna, säger K Anders Boman, som sedan starten rationaliserat utropen.
Enkelnumren förtydligas inte på samma sätt. Nio utropas nio, inte längre nummer nio, enkel nia.
Nej, det har vi slutat med för länge sen. Förut ropade man högt eller lågt nummer, men det är också borta, säger K Anders Boman, som har för vana att rulla bingohjulet mot sig 3-4 varv innan han byter håll så att en kula rullar ut.

294 PERSONER
På söndag gör de sin sista bingokväll tillsammans. Ett beslut som fattas efter flera års vånda.
Fastnar man inom ett ställe i en förening kan det vara svårt att ta sig därifrån, säger K Anders Boman.
Per Sellin funderar över hur många timmar de två kan ha tillbringat som bingoutropare respektive lotteriföreståndare. Tillsammans har de 76 år av ideellt arbete bakom sig.
25 kvällar. 40 gånger 25 är 1000. Gånger 6. Vill inte tänka på hur många timmar det blir. Uppskattningsvis har vi haft en omsättning på 10 miljoner och dragit in ett netto till klubben på 1,5 miljoner.
Söndagen som gått lockade 106 spelare, de båda hoppas att kommande söndag, deras sista, lockar fler.
Rekordet är 294 på en kväll. Det var 1970, nu är vi nere på 110, säger Per Sellin.
Spelarna blir som gamla bekanta. Det finns många stammisar, man märker på en gång om någon är borta. En del kan man inte namnet på, men vet ändå hur många brickor de ska ha.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons