Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanon med tidig premiär

/
  • Christer Mikaelsson och Leif Sjöberg från FV Alpina i full färd med att skapa snö i Åsbacken.

Med kylan kom hopp om fart i kommunens skidbackar – och längdskidspår. I alla fall där det finns snökanoner.
– Det blir premiär vid Skyttis längdskidspår på tisdag, säger Tommy Strand.

Annons

I fjol var det lite si och så med skidsäsongen i kommunen. Snön och kylan lyste med sin frånvaro, i alla fall efter kusten och därför blev det utförspremiär först någon vecka efter nyår. Den här säsongen ser det dock bättre ut. I fredags startades snökanonerna och sedan dess har de gått för fullt.

Bäst har det gått vid Skyttis, där Hägglunds skidentusiaster har skapat en drygt två kilometer lång skidslinga med hjälp av konstsnö.

– På tisdag (läs i dag) är det premiär. Då ska det gå att åka drygt två kilometer längdskidor, säger Tommy Strand, ansvarig på anläggningssidan vid Skyttis.

Lite senare – men ändå betydligt tidigare än i fjol – ser det ut att bli slalompremiär i kommunens skidbackar.

– Det ser jättebra ut för oss. Vi har fått otroligt mycket snö i backen på kort tid, trots helgens blåsväder. Håller kylan i sig och med rätt vind, tror jag det blir premiär nästa helg för allmänheten, säger Christer Mikaelsson, anläggningsansvarig i Åsbacken för FV Alpina.

– I så fall sker det ungefär en månad tidigare än förra säsongen, säger han och tillägger att medlemmarna i slalomklubben nog kommer att få göra sin säsongspremiär lite tidigare.

Samma sak gäller i Bjästabacken, där rutinerade Tommy Nordlund med 40 år i skidbacken, tror att Luciadagen är ett bra riktmärke för säsongspremiären.

– Det kan bli en fin säsong om kylan håller i sig. Samtidigt är man förstås lite besviken när man hör att det har kommit 50 centimeter snö i Sundsvall och 30 centimeter i Umeå.

– Det ser dock ut att kunna bli en kanonsäsong. En riktigt optimal skidsäsong med tanke på att också påsken är tidig nästa år, säger han.

Lika muntert är det inte i Solbergsbacken, där det förvisso är vitt och där en del längdskidspår på toppen är åkbara, men där det ändå är långt till premiären för utförsåkning.

– Självklart vill vi ha riktig snö eftersom vi inte har någon snökanon, säger Birgit Mårtensson och påpekar i samma andetag att vädrets makter rår de tyvärr inte på.

I Skulebacken har det varit full fart på snökanonerna i några dagar. I den 1 200 meter långa backen är siktet inställt på premiär på juldagen.

– Om kylan håller i sig och det inte blir några haverier, ska det nog kunna gå. Vi har ju en ganska lång backe, därför tar det tid, säger Ulf Viberg, som jobbar vid skidanläggningen i grannkommunen i söder.

I Djuptjärnsbacken i närheten av Trehörningsjö efterlyses också snö.

– Någon centimeter har vi fått, men inte mer, säger Lars Forsberg, ordförande i Djuptjärns IK.

Mer läsning

Annons