Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln väntas slå rekord

/
  • Victor Lindmark på Bergmans/Hanzens räknar med att handeln ökar ytterligare de sista dagarna innan julafton, framförallt eftersom det är lönedag på fredag.
  • Akustiska gitarrer är en hård julklapp som står på önskelistan hos musikintresserade i alla åldrar. Andreas Andersson på Östmans Musik upplever att det är ett högre tryck inför jul, dels i butiken och dels på postorderförsäljningen.

Årets svenska julhandel förutspås slå rekord. Denna månad spenderas det i genomsnitt nästan 7 000 kronor per person på julklappar och mat.
Webbfråga: Hur mycket kostar din jul?

Annons

För många branscher är julhandeln – som innefattar all handel under december månad – den viktigaste perioden under året. Förra året uppgick omsättningen för julhandeln till 65 miljarder kronor och i år väntas den öka till 66 miljarder kronor. Det visar en analys som Handelns Utredningsinstitut, HUI, genomfört på uppdrag av Svensk Handel.

Riksgenomsnittet för inköp av dagligvaror och sällanköpsvaror beräknas bli totalt 6 900 kronor under december och endast i Västernorrland uppskattas årets julhandel uppgå till 1,6 miljarder. Bland länsborna handlas det för omkring 1 450 kronor mer i december än under årets andra månader.

Victor Lindmark är butikschef på klädbutiken Bergmans/Hanzens i Örnsköldsvik.

– Det har varit bra fart under december. Och eftersom det är lön på fredag tror jag det blir ännu bättre framåt helgen – då kommer det nog bli kaos, säger han.

– Många av de som kommer hit köper en skjorta och tröja i julklapp, det är ett klassiskt "kit". En del av kunderna handlar även till sig själva inför en julfest eller julbord. Men åtta av tio köp är julklappar.

Även instrument står på önskelistan för barn och ungdomar såväl som vuxna. Något som märks på Östmans Musik.

– Det är främst akustiska gitarrer, ukulele och elgitarrpaket som säljs som julklappar. Vi säljer även mycket på postorder och vi märker att det är högre tryck inför jul, säger Andreas Andersson som jobbar i butiken.

HUI har även gjort en enkät bland konsumenter. Enligt den planerar en majoritet, 55 procent, att spendera lika mycket som föregående år på julklappar. 15 procent planerar att handla färre och billigare julklappar – att jämföra med tre procent som räknar med att köpa fler och dyrare julklappar.

Störst påverkan har julhandeln på leksaksbranschen, där 25 procent av helårsförsäljningen sker under december. För livsmedelsbutiker utgör försäljningen under denna månad omkring tio procent av den årliga försäljningen.

Enligt HUI kommer årets julförsäljning att påverkas av en ekonomiskt orolig omvärld. Men det finns enligt undersökningen positiva och negativa signaler: å ena sidan har hushållen enligt utredningsinstitutet en hög sparkvot, samtidigt som räntan är låg. Å andra sidan har företag runtom i landet varslat personal den gångna hösten, något som kan leda till att konsumtionen minskar i slutet av året.

Mer läsning

Annons