Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens ABC

Här är hela julen – från A till Ö.

Annons

Advent – inleder julen. Första ljuset ska tändas, stjärnor och annat pynt ska börja åka upp i många svenska hem. Förr innebar också första advent skyltsöndag. Någon sådan finns väl knappast idag, när affärerna har öppet dygnet runt året om – och julskyltningen startar innan man tagit in trädgårdsmöblerna.

Barnbarnen – aldrig är de väl oss kärare än på julafton!

Crosby, Bing. Gjorde White Christmas känd för världen i filmmusikalen Holiday Inn (Värdshuset Friden) 1942. Låten skrevs två år tidigare av Irving Berlin och i Crosbys version var den länge världens mest sålda skiva. Den beräknas ha sålts i mer än 50 miljoner exemplar.

Dans kring granen – populärt förr, men förekommer det i dag annat än i tevereklam? I vilket normalt hem får man plats med ringdans?! Däremot förekommer det fortfarande i en del städer, bland annat Örnsköldsvik, att julen dansas ut runt granen på torget.

Epiphana domini. Latin för "uppenbarelsen av Herren", dagen då Jesu födelse blev känd över världen, det vill säga juldagen enligt traditionen – fast ingen vet. Numera tvivlar dessutom katolska kyrkan på att Jesus föddes år ett. Påven skriver i en bok att han föddes flera år tidigare.

Fikon – är det någon som äter sådana i dag? Förr fanns de i varenda fruktskål på jul. Rena döden för tänderna.

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara.

Ipad, Iphone, internet... Den nya tekniken har tagit över vår tillvaro. Visst är vi överens om att inte logga in i dag?!

Joseph Muhr, österrikisk präst som 1818 skrev originaltexten till julsångernas julsång – Stilla natt. Frans Gruber skrev musiken. Sången lär ha översatts till 230 språk.

Kalle Anka och hans vänner firar jul. Det trodde nog inte gamle Walt att hans elaka anka skulle bli en tradition i svensk teve. Programmet har sänts varenda julafton sedan 1960. Många ser det för 53:e gången i dag – bland annat undertecknad.

Lukas 2:1–20. Julevangeliet. Väldigt vackert, oavsett man är religiös eller inte. Och ger en nyttig påminnelse om varför vi egentligen firar jul. Inte fel med tanke på den tid av konsumtion och åter konsumtion vi lever i.

Must, med förleden jul. Lockvara i affärerna den här tiden på året. Varje bryggeri med självaktning tillverkar den – fast alla smakar likadant. Utom Zeunerts.

Nubben – alls icke nödvändig, men många gubbar hävdar att sillen kräver den.

O helga natt – tvåa efter Stilla Natt. Från 1847 och fransk i ursprunget, Cantique de noel. Musiken skrevs av Adolphe C. Adam och texten av Placide Clappeau. Översattes till svenska av konsertsångaren Augustin Kock 1910.

Påven Benedictus XVI håller traditionell midnattsmässa i Peterskyrkan. Fast midnattsmässa är inte riktigt rätt beteckning numera. Benedictus börjar bli till åren (85) så han startar redan 22.00. SvT direktsänder som vanligt.

Quiz – bra sätt att umgås och fördriva tiden med. Både julafton och julhelgen som helhet kan ju bli rätt lång. Och vad var det vi kom överens om när det gällde inloggning?!

Röda kulor ska det vara. Kulor med andra färger gör sig icke besvär i redaktörens julgran! Rött betraktades för övrigt som en speciellt fin färg förr i tiden, på grund av att den var så dyr att framställa.

Skinka – den mest traditionella julrätten. Väl? Varje år trycker vi svenskar i oss närmare 7 000 t-o-n julskinka, motsvarande ungefär 2,7 miljoner skinkor. Nej, grisen har i allmänhet inget liv efter jul.

Tomten är en jämförelsevis modern figur, åtminstone som vi känner honom. Tidigare trodde man mest på pysslingtomtar, sådana där som fanns på gårdarna och man ställde ut gröt till. Fast en allmän uppfattning är ändå att dagens jultomte har sin förebild i S:t Nicholaus, en biskop som levde i Turkiet på 300-talet.

Ut och rör på er mellan måltiderna! Sitta inne och äta, dricka och dåsa hela julhelgen främjar inte hälsan. Eller vikten.

Vise männen sägs ju ha varit tre och ska enligt legenden ha hetat Kaspar, Melchier och Balthasar. Men om det stämmer och hur många de faktiskt var vet man inte. Anledningen till att man antog att de var en trio var att de bar fram tre gåvor till Jesusbarnet: myrra, guld och rökelse.

X-trapris på gång som vanligt. Mellandagsrea, alltså. Julklappar i form av presentkort är nog inte dumt – ger betydligt mer för pengarna. Och vem behöver det man får precis på julafton?

Yrsnö vill man ju inte ha idag! Det får gärna komma snö, men i form av stora flingor och de ska falla så där sakta och vackert.

Zzzzzz... Vi är nog många som är lite trötta och dästa när Benjamin Syrsa sjungit, andra dukningen är avverkad, julklapparna är utdelade och ron börjar lägga sig i huset framåt åttasnåret eller så. Vi syns i drömlandet!

Åsa Nisse. I filmerna om honom förekom ofta Bertil Boo (1914–1996), en mycket populär svensk sångare som 1949 gjorde den första svenska versionen av White Christmas; Jag drömmer om en jul hemma.

Ät som redaktörens familj gör på julafton – i två omgångar. Det kallskurna till lunch, det varma till middag sådär sex timmar senare. Köttbullarna och revbensspjällen går ner lättare och smakar mycket godare då!

Önskar redaktören avslutningsvis alla läsare en riktigt GOD JUL!

Mer läsning

Annons