Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jordverkslagen är jävligt tandlös”

örnsköldsvik. Länsstyrelsen har problem med så kallade skogsplundrare i inlandet.
Det är nämligen möjligt att köpa skogsmarker utan förvärvstillstånd från länsstyrelsen. Sedan dröjer det lång tid innan marken kan tvångsförsäljas.
– Det här är ett generellt problem som är svårt att komma åt, säger Jan Olsson på länsstyrelsen. Jordverkslagen är jävligt tandlös.

Annons

Att köpa mark i kustområdena är vanligtvis inga större problem. Men den som vill äga mark i glesbygd behöver ett förvärvstillstånd från länsstyrelsen, säger Jan Olsson.
Glesbygden i inlandet är beroende av en fortsatt bofast befolkning för att samhällsservicen och bygden ska fortsätta leva. Då vill myndigheterna inte att man ska kunna köpa stora markområden utan att bo i området.
För att få ett så kallat förvärvstillstånd för köp av mark i inlandet bör man bo i den aktuella glesbygdskommunen. Om man inte gör det krävs det att det inte finns lokala köpare.
Ett sätt att kringgå detta är att frivilligt förbinda sig att bo på orten i minst fem år, med början senast ett år efter köpet.

SKRIVER UNDER
Då skriver man på ett papper till länsstyrelsen som sedan följer upp löftet, förklarar Jan Olsson. Om länsstyrelsen sedan upptäcker att köparen inte fullföljt sin del av avtalet anmäler den fallet till Jordbruksverket som kan besluta om värdering och tvångsförsäljning av fastigheten.
Problemet är att köparen är ägaren till fastigheten även under tiden som ärendet ligger hos myndigheterna. Under tiden kan han avverka stora delar av skogsfastigheten, innan Jordbruksverket hinner besluta om tvångsförsäljning.
Det är mycket frustrerande att lagen är så tandlös när det gäller den här typen av ärenden, säger Olsson. Medan Jordbruksverket utreder vidare kan vi bara sitta och vänta.
En mängd arbetstillfällen går förlorade för glesbygden när villkoren om bosättning på orten inte följs. Det blir både glesbygdskommuner och de lokala markägarna lidande av.

BESKATTAR HEMMA
Om köpet sedan ändå hävs är det inte säkert att skogen är kvar. Ägaren kan mycket väl hunnit avverka och sälja av skogen.
Ägarna beskattar sin inkomst i hemkommunen. Om dessa inte är skrivna på sin glesbyggdsfastighet, så får den kommunen inte ett öre i skatteintäkter om ägaren till exempel avverkar skog, säger Jan Olsson.
Det är synd på arbetstillfällena i glesbygden. De behöver allt stöd de kan få, fortsätter han. Åsa Sjöberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons