Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jarl Strömbäck far med lögner"

/
  • Jarl Strömbäck (SPI)

SPI-politikern Jarl Strömbäck kritiseras för att sprida direkt felaktiga påståenden kring återbetalningarna av omkostnadstaxan.

– Jag vet inte alls var han får sina uppgifter ifrån. Men det är inget annat än lögner, säger Anna-Belle Strömberg (S).

Annons

Förra månaden kom ett antal förvaltningsdomar. I huvudsak rörde de kommunens nya system för taxor och avgifter inom omsorgen.

Det visade det sig att det mesta var helt i sin ordning. Förutom den så kallade omkostnadstaxan. Den taxan var felaktigt utformad och stred därmed mot lagen.

Kommunen får inte ta ut extra omkostnadstaxa (100 kronor i månaden) för enklare tjänster: bankärenden, postärenden, livsmedelsinköp, osv.

Under hela processen har omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S) varit tydlig. Vid ett flertal tillfällen har hon sagt att kommunen ska återbetala pengar som debiterats på felaktiga grunder.

Omsorgsnämnden har dessutom reserverat 2,6 miljoner kronor av årets budget. Detta för att de äldre och eventuella dödsbon, som felaktigt debiterats, ska få tillbaka sina pengar innan årsskiftet.

– De första återbetalningarna har redan genomförts. Därför blev jag väldigt förvånad av SPI:s senaste utspel. Jarl Strömbäck far med lögner. Och det är väl upp till honom, men det sorgliga är att hans agerande skapar onödig oro bland våra äldre och deras anhöriga, säger Anna-Belle Strömberg (S).

Så sent som i förrgår hade Jarl Strömbäck ett

"Tyvärr kommer nu signaler om att man från kommunens sida försöker kringgå beslutet", skriver Strömbäck (SPI).

Men detta stämmer helt enkelt inte.

– Det är helt felaktigt och verklighetsfrånvänt. Några sådana signaler kan omöjligt ha gått ut, inte minst eftersom vi redan börjat med utbetalningarna. Det säger ju emot sig själv och faller på sin egen orimlighet. Det är märkligt att han som förtroendevald ens kan få för sig en sådan sak, säger Strömberg (S).

Dessutom hade det varit en lätt uppgift för Jarl Strömbäck att kolla upp. Det är bara att fråga kommuntjänstemännen eller för den delen tala direkt med Anna-Belle Strömberg om hur landet ligger.

– Det har jag inte gjort. Jag litar inte på vad hon skulle ha sagt under ett telefonsamtal. Det är alltför lätt att dementera i efterhand. Därför skrev jag insändaren, säger Jarl Strömbäck (SPI).

Så svarade han allehanda.se när tidningen frågande honom. Och när han ska förklara sitt agerande kommer han med nya felaktigheter:

– Det jag fick veta var att man betalat ut 200 kronor nu och att resten skulle komma någon gång nästa år. Därför antog jag att man kommunen bara skulle återbetala från det datum domen vann laga kraft och inte under hela perioden som man tagit ut avgiften. Jag drog en förhastad slutsats tidigare, säger Strömbäck (SPI).

Han vidhåller dessutom sin felaktiga ståndpunkt. Trots att beskedet från nämnden och förvaltningen är att alla ska få återbetalning i år och de brukare som redan hunnit få pengar tillbaka har fått full återbetalning.

Det här är inte första gången som Jarl Strömbäck gör sig känd för sina uttalanden. I våras blev det kraftiga reaktioner efter att han använt sig av Hitler-referenser för att beskriva kommunalråd Elvy Söderström (S) – något som alla andra partier i fullmäktige tog avstånd ifrån.

Läs mer:

Mer läsning

Annons