Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är lojal mot Örnsköldsvik"

/
  • Ragnhild Backman, vd för Backmans Fastighets- och företagsutveckling ser tillbaka på ett 2012 som var svårt på det personliga planet, men spännande på det jobbmässiga. Och 2013 kommer bli intressant även det, även om hon är förtegen om vad som ska hända då.

Ragnhild Backman värnar om Örnsköldsvik, och det lokala.
Och tolkar man Backmans vd rätt kommer något spännande att hända snart.
– Vi säger aldrig någonting förrän vi är säkra på att det blir som vi tänkt. Men ni kommer att bli varse, säger hon hemlighetsfullt.

Annons

På det privata planet var 2012 ett speciellt år för Ragnhild Backman.

– Pappa blev sjuk och gick bort. Året präglades av det, och av sorgen efter honom, berättar hon.

Men något positivt i det sammanhanget är den bok som Backmans, på initiativ av Ragnhild själv, gav ut och som beskriver släkten och företaget Byggnads AB O Tjärnberg som haft stor betydelse för Backmans Fastighets- och företagsutveckling.

– Tryckeriet ordnade ett handbundet exemplar så att pappa hann läsa och det känns fint. Det gick över förväntan med boken och den blev omskriven i byggindustrins fackpress bland annat. För mig var det ett spännande projekt och något annat att göra än det jag normalt sysslar med.

För till vardags handlar det om fastigheter, och om centrumutveckling och utveckling av företagandet.

På jobbfronten, vad var det häftigaste som hände 2012?

– Det var när vi förvärvade fastigheten Berlin 10. Den har funnits i släktens ägo och diskussioner om den har pågått under många år och det känns bra att äntligen få slutföra affären. Vi får en starkare ställning och det blir bättre och stabilare för hyresgästerna.

Vad kommer hända där?

– Tanken är att under 2013 arbeta med drifts -och energifrågor. Det är en miljömässigt bra fastighet men det blir ingen radikal förändring för hyresgästerna.

Ni sålde de två gallerior ni byggde upp, har pengarna kommit centrum till gagn på andra sätt?

– Det är för enkelt att säga att det gjort det. När vi investerade i galleriorna tog vi en enorm risk. Ingen annan extern aktör hade kunnat göra det vi gjorde, men en större fastighetsaktör kunde förvalta det på ett bättre sätt än vad vi hade kunnat göra.

Hur vill du beskriva Örnsköldsviks stadskärna?

– Till skillnad från Umeås är den mer samlad. Vi kan promenera till alla butiker, till arenan och resecentrum. När det gäller att utveckla stadskärnor finns det tre saker att ta hänsyn till: läget, läget och läget. Nygatan har ett svårt affärsläge, så är det, och det är bekymmersamt med restauranger som etablerar sig där men som mest har öppet på kvällarna.

– Att Team Sportia flyttat är en signal om något som vi bör se upp med. Stadskärnan ska vara levande och än så länge har vi råd med små och roliga butiker. Det handlar mycket om konsumentpsykologi. Hur rör sig konsumenterna? Hur ser stråken ut i stan? Ett bilfritt centrum är förödande.

Vad är vi bra på?

– Service. Vi har erkänt duktiga handlare i Örnsköldsvik. Och det är positivt att nya bostadsrättsföreningar dykt upp.

Vad saknas?

– Spontant känner jag att vi saknar vissa typer av restauranger. Vi har bra krogar, det är inte det. Men jag tror att företag tidigare skött sin egen representation. Det är trevligt att det kommit nya.

Är du bra på att handla i Örnsköldsvik?

– Jag handlar alltid här och kommer vara lojal mot Örnsköldsvik så länge jag bor här. Handlar man inte lokalt idag finns det inget utbud i framtiden.

Så dig ser man inte i Birsta city?

– Absolut inte. Och de som handlar där får naturligtvis göra det, men man måste förstå att det får konsekvenser. Vi kan inte kriga mot Sundsvall och Umeå, vi måste vara trygga i att jobba ihop med dem. Men vi måste vara rädda om det vi har.

Vad tycker du om Örnsköldsvik som kulturstad?

– Örnsköldsvik är en kulturintensiv stad men problemet är att kulturen sker fragmentariskt. Vi har ett musiksällskap som är ett av Sveriges äldsta. Men det finns inte tillräckligt bra samordning. Det blir tydligt när det läggs flera stora evenemang på samma kväll till exempel.

Gör Backmans något särskilt nästa år?

– Backmans gör alltid något. Men vi säger aldrig någonting förrän vi är helt säkra på att det genomförs. Ni kommer att bli varse.

Mer läsning

Annons