Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är helt galen i fröer”

Det är inte särskilt svårt att hitta till det aprikosfärgade huset i Hörnett. Den första vinterkylan har lagt ett frostigt täcke över marken men anblicken av två växthus, massor av rabatter och början till ett torvtak över garageuppfarten visar att jag kommit rätt. Här bor en människa med ett trädgårdsintresse utöver det vanliga. En samlare. Här bor Gunilla ”Ginna” Berggren med sin familj.

Annons

Det visar sig snart att husets ägarinna inte bara är intresserad av växter. Hon är fullkomligt tokig i dem. Redan som tolvåring bytte hon växtskott med gamla damer genom veckotidningen Hemmets Journal, en rätt ovanlig fritidssyssla för en sjätteklassare.
Ja, det började redan när jag var liten och växte upp i Vilhelmina. Då var det krukväxter som gällde, och jag hade nog fler i mitt rum än mamma hade i resten av huset. Pappa sade alltid att han var tvungen att använda machete för att komma fram till sängen och väcka mig på morgonen, skrattar Ginna Berggren.
När hon skulle börja sitt andra år på vårdgymnasiet flyttade hon till Örnsköldsvik och intresset för andra blommor vaknade. Från början brukade hon be om att få rensa ogräs hemma hos folk som hade egen trädgård.
De flesta tyckte nog att jag var lite tokig. Galna Ginna kallade de mig. Inte många vill rensa ogräs frivilligt, men jag ser det fortfarande som avkopplande, säger Ginna Berggren.

1992 köpte hon huset där familjen nu bor. Att hon är impulsiv förstår man när man hör hur det köpet gick till:
En tisdag åkte jag runt och tittade efter en villa. Det här huset var fruktansvärt skabbigt och fult och tomten på 900 kvadratmeter var totalt vildvuxen. Tidigare husköpare hade vänt i dörren men själv kände jag direkt att här bor jag redan.
Ginna Berggren såg möjligheter där andra bara sett nackdelar. Dagen därpå, på onsdagen, tog hon med sig några vänner för besiktning. Gick det att renovera? Vem kunde fixa golvet, källaren eller pannrummet? Hur var det egentligen med grunden, avloppet och elektriciteten vad kunde vara kvar och vad måste bytas ut?
På fredag gick hon till banken och innan dagen var slut hade Galna Ginna blivit husägare.
De första åren gick åt till att renovera huset, både in- och utvändigt, säger Ginna Berggren.

Så här i november har Ginna Berggren redan börjat beställa de fröer hon ska så till våren. Frökatalogerna från England, Amerika, Tyskland, Skottland och Sverige fyller hela köksbordet. Hon är medlem i ett stort antal trädgårdsföreningar, både svenska och utländska, och hon köper och byter med andra intresserade både på hemmaplan och i bland annat Danmark och Norge.
Internet är otroligt bra, där kan man hitta en massa spännande och ovanliga frön från hela världen. Det är en utmaning att pröva sånt som egentligen inte ska gå att odla här. Jag har till exempel ett persikoträd utanför husknuten.
Hur många sorters växter sår du varje år?
Cirka 400-500 blir det nog. En del som jag driver upp behåller jag själv, andra ger jag bort och en del säljs inom Alfredshems trädgårdsförening där jag är kassör. Det är fullt upp hela året, för jag tar också reda på egna frön under hösten och packar dem i påsar. Det blev visst 417 olika sorters frön och 72 tomatsorter på min egen lista i år, säger Ginna.
Hur får du plats med alla nya plantor?
Det går om man vill ju mer man lär sig, ju mer vill man ha. Ibland får jag nästan använda skohorn i rabatterna. Men nu är det snart så fullt att jag får bygga på höjden, säger hon och ler.

Naturligtvis hinner Ginna Berggren inte allt på egen hand. De mindre barnen tar en stor del av hennes tid men hon har stor hjälp av äldsta dottern Malin. Sambon Svempa får bland annat agera grävmaskin och stå för allt tungt arbete som ska göras, eftersom Ginna själv lider av både en arbetsskada och en whiplashskada som gör att hon har ständig värk.
Jag har alltid ont i huvudet och händerna domnar, men det syns inte på utsidan, säger hon med allvar i rösten.
Jag har bestämt mig för att leva som vanligt så gott det går. Om man drar sig undan sitter man snart där utan kompisar och blir helt isolerad, och det vore hemskt. Det är bara familjen som vet när det är riktigt illa för då sitter jag bara i ett hörn och vill vara ifred.

Att arbeta i trädgården och pyssla med sina växter är för Ginna Berggren den bästa medicinen, ett livselixir som hon absolut inte kan vara utan. Vissa dar, när allt känns tungt och grått, går hon som tjuren Ferdinand ut bland sina blommor. Luktar, tittar och förundras över att det lilla torra fröet som hon sått har växt upp till en vacker blomma, som genom ett trolleri. Vintertid får hon sitt lystmäte genom att läsa kataloger och tidningar och planera för kommande odlingssäsong. Det har blivit ett sätt att leva, helt enkelt.
Min trädgård är privat, men den är öppen för alla som bara vill titta eller skaffa sig inspiration. Det är en stor del av glädjen, att få dela med sig till andra.
Kan du någonsin ta semester?
Det går bara bra det. Vi lånar en buss, packar in hela familjen och åker nånstans. Gärna till Finland, för där kan man köpa många fina växter och trädgårdsdekorationer

CARIN ERIKSSON

Mer läsning

Annons