Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet ett hot mot ungas värderingar

Porr- och drogindustrin blomstrar på grund av Internet. Dagligen öppnas det nya porrsajter och genom några klick kan man även köpa droger.
Det går inte att stoppa utvecklingen utan föräldrar måste utbildas i ämnet. Det menar Anders Carlsson som studerat alkohol, droger, våld och pornografi på nätet.

Annons

Skriv porr på en av Internets sökmotorer och du får upp hundratals träffar. Utbudet är enormt, unga flickor som har samlag med äldre herrar eller med andra tjejer. Män och kvinnor som urinerar på varandra eller har ett djur inblandat i samlaget. Det vanliga vill folk inte längre se utan det blir bara råare och råare.
Det finns ingen forskning på detta, men vad händer egentligen i en tonårshjärna när man kan se allt det här? När man till och med kan få en guide hur man våldtar en person, från steg ett till fem, säger Anders Carlsson.

BARNEN HAR KOMPETENSEN
Han har arbetat som lärare och pedagog i 25 år men sedan tre år tillbaka reser den före detta Husumbon runt och föreläser om Internets baksidor, om alkohol, droger, våld och porr.
I vanliga fall leds barn av föräldrar som berättar vad som är rätt och fel. Vi har kommit till det faktum då föräldrar faktiskt inte vet bäst. Barnen har kompetensen och föräldrarna finns inte med, det finns ingen motkraft. Internet och datorer är livsviktigt för barn. Vi vuxna klarar oss däremot utan det, säger han.
Under den tid han studerat Internet har han märkt att antalet porrsidor ökat lavinartat, likaså drogvaruhusen.
Alla barn i Sverige, oavsett var de bor, kan köpa droger på officiella hemsidor. Jag har själv prövat att köpa cannabisfrö och andra örtvarianter och det fungerade. Vuxna använder Internet till att hitta kakrecept eller titta på bilar, de har ingen aning om vad jag talar om och de tror inte att deras barn besöker porrsidor. Men räkneverken på porr och drogsidorna visar att 10000-15000 personer är inne varje dag.
Han menar att dessa sidor ger ungdomar en felaktig attityd och negativa värderingar.
På en hemsida kan man läsa om en trebarnsmamma som gör reklam för droger. Hon kommer från Frankrike men bor numer i Sverige. Hon förfasar över Sveriges lagar och har nu introducerat sin dotter för cannabis. Att det är en mamma som berättar ökar trovärdigheten. Ungdomar måste lära sig att kritiskt granska, är det verkligen mamman som skrivit?
Ett av problemen med porr är att det inte skildrar bilden av hur de flesta har sex. Sällan visas ömhet, kärlek och sensualitet.
Det skapar felaktiga attityder.
Ett av de stora problemen är alla chattar, menar Anders Carlsson. Språket som används är ofta vulgärt och chattarna är mycket tillgängliga.
Utvecklingen av porr- och drogindustrin går inte att stoppa och det är mycket bekymmersamt.

TROR INTE PÅ FÖRBUD
Men att förbjuda porrsidor och drogsidor på nätet tror han inte är lösningen, inte heller sätta in ett filter. Utan föräldrar måste utbildas och barnen ska lära sig att hantera Internet.
I går kväll höll Anders Carlsson ett föredrag i Husum för att ta med föräldrar och lärare på en Internetresa som de sent kommer att glömma som gick under titeln; Kan ditt barn i Grundsunda köpa droger på Internet?
Jag är inte här för att visa smaskigheterna på nätet utan jag har ett budskap. Vi gör resan utifrån ett attityd- och värderingsperspektiv. Många föräldrar säger när de hört föredraget att de ångrar sig att de skaffat Internet. Jag säger då att de ska skaffa en anslutning till och lära sig mer. För att kunna samtala om det här måste man veta hur en porrsida ser ut.
Använder verkligen många ungdomar dessa sidor?
Ja, föräldrar säger samma sak om öl; inte dricker mina barn öl. Det är ett stort problem som ingen vill kännas vid.


FEM TIPS TILL FÖRÄLDRAR
Öka er kunskap om Internet
Prata med era barn
Gå ut på en chatt och se vad som händer
Filtrera inte bort opassande sidor
Skaffa er en anslutning till som bara ni föräldrar använderSOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons