Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen större oro över cancerlarmet

BREDBYN/MJÄLLOM. Flera produkter från företag i Örnsköldsvikstrakten finns med på Livsmedelsverkets sensate analysresultat.
Både Polarbageriet i Bredbyns tunnbröd och Mjälloms vetetunnbröd har akrylamidvärden runt 150 mikrogram per kilo.

Annons

Livsmedelsverkets senaste lista innehåller analysresultaten för tunnbrödprodukter från Polarbageriet och Tunnbrödbageriet i Mjällom.
Akrylamidvärdena för de båda företagens hårda tunnbröd är uppmätta till 135 respektive 186 mikrogram per kilo bröd.
Men företagen oroar sig inte nämnvärt över att kunderna ska
svika.
Visst är det här en stor upptäckt ur forskningssynpunkt, och livsmedelskontroll är väldigt viktig, men jag anser att larmet från Livsmedelsverket är väl uppblåst, säger
Torbjörn Ullsten, som förestår det 80 år gamla familjeföretaget i
Omne, Mjällom.
Han är kritisk till verkets sätt att presentera analysresultaten, ett handlingssätt som han anser oroar konsumenterna innan man genomfört en säker analys.
I vanliga fall ska alla resultat kontrolleras flera gånger om. De här uppgifterna baserar sig på en mätning, säger han.

KAN MISSUPPFATTAS
Det tråkiga är att som listorna med resultaten presenterades, så kan folk få för sig att det bara är de farligaste produkterna som listas, säger Ullsten.
Då kan det leda till problem med affärerna.
Tunnbrödbagare Torbjörn Ullsten efterlyser eftertanke i akrylamidjakten.
De här halterna har funnits i mat som vi har haft som basföda i tusentals år. Det är lika stor eller liten risk nu som då.
Jag tror inte att ett vanligt intag av tunnbröd är något som man
behöver oroa sig för, säger han.
Men Mjälloms tunnbrödbageri tar larmet på stort allvar. De har redan sett över kvalitetskraven på gräddningen, och kommer att följa frågorna om eventuella sätt att begränsa akrylamidhalterna genom olika gräddningssätt med stort intresse.

ETT PAKET OM DAGEN
På Polarbageriet är man inte
heller oroade för kundtorka.
Jag har svårt att tänka mig att det här larmet skulle få några större
konsekvenser för försäljningen, men man vet aldrig. Troligen är det något som blåser över, säger Christer Ögren.
Han räknar snabbt ut att man kan äta ett helt paket Genetunnbröd om dagen, utan att komma över Livsmedelsverkets normalintag.
Dessutom rekommenderar
experterna att öka intaget av frukt, grönt och spannmålsprodukter,
eftersom de bevisligen innehåller en mängd nyttiga ämnen som skyddar mot cancer, säger företagets utvecklingschef Maria Göransson. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons