Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel Riedel i Pingstkyrkan

ÖRNSKÖLDSVIK. I går fylldes Pingstkyrkan av barn och vuxna som kom för att höra musik av George Riedel i programmet Idel Riedel.
Det är nog få som inte kan någon sång av George Riedel. Idas sommarvisa har blivit en lika stor klassiker som Den blomstertid nu kommer vid skolavslutningarna.

Annons

I går fanns han själv på plats i Pingstkyrkan tillsammans med Sundsvalls kammarkör, barnkammarkören i Örnsköldsvik och elever från Örnsköldsviks grundskolor.
Bakom arrangemanget står Kulturskolecentrum.
Vi har en vidareutbildning för grundskolelärare som heter levande musik i skolan, berättar Tomas Einarsson, som är den som sköter kontakterna med skolorna från kulturskolecentrum. Lärarna och deras klasser har inför föreställningen själva övat på sångerna och medverkar under konserten.
Pingstkyrkan fylldes till sista plats av barn från skolor runt om i kommunen, från förskolan upp till sjätte klass.
Konserten inleddes med en ouvertyr baserad på Riedels bekanta barnvisor innan Daniela Nyströms Barnkammarkör äntrade scenen. En hel del kända barnvisor framfördes men också några av hans mindre uppmärksammade verk.
Här fick de också hjälp av Anna Kuuse och Tobias Edvardsson från sångensemblen Amanda som stått för gestaltning och koreografi.
Kvinnan bakom idén heter Anna-Lena Wigren vid Sundsvalls kammarkör som ville lyfta fram George Riedels musik och peka på hans bredd. Förutom barnvisekompositör är han också kammar- och jazzmusiker.
Programmet har uppmärksammats i hela landet och går nu på turné med lokala orkestrar som bas.
George Riedel själv hade hjärtligt roligt och sade efter konserten att han kände sig smickrad.
Barn är så naturliga, de känner genast om inte text och musik stämmer ihop.
George Riedel började skriva barnvisor mest av en slump. Det var ett arv efter den store pianisten Jan Johansson som fått uppdraget att skriva musik till Pippi Långstrump. När han gick bort fick gick förfrågan till George Riedel. Sedan dess har det blivit ett långt samarbete med Astrid Lindgren men även med andra författare som Barbro Lindgren och Lennart Hellsing.
Så sent som i höst släppte de båda skivan Bok-bok, en allegorisk historia om böcker.
Det är så härligt att vända på begreppen och vara lite tokig.

KRISTINA SANDIN

Mer läsning

Annons