Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell kan ge hundratals jobb

ÖRNSKÖLDSVIK. Tyska företaget Health Care Systems planerar att bygga ett hälso- och konferenshotell vid Bäckagården för 200 miljoner kronor med 200 anställda.
Hotellet kommer året runt att få mellan 200 och 300 gäster från hela Europa för sjukvård, hälsa, rekreation och konferenser.

Annons

Projektet presenterades i går för kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott och blev mycket väl mottaget.
Anläggningen kommer att byggas till vänster om Bäckagården från staden räknat direkt vid Bäckfjärden om allt går enligt planerna. I dag finns en småbåtshamn där men tyskarna ser inte detta som något problem. Avsikten är inte att tränga ut någon trots att byggnaden blir 100 x 60 meter, det vill säga som en fotbollsplan, till storleken. Meningen är att det ska vara en helt öppen anläggning.
Örnsköldsviksborna är välkomna att komma och gå som de vill antingen det gäller att rasta hunden eller komma in för en kopp te eller en trerätters middag, säger Bernd Völker som är vd för företaget.

ISHOCKEY GRUNDEN
Health Care Systems bygger liknande anläggningar i ett tiotal länder i Europa just nu och dessutom förbereds etableringar i USA och Kanada. Att valet föll på just Örnsköldsvik när det gäller Sverige har en smått fantastisk bakgrund.
Den svenske representanten i projektet är Kenneth Lundberg, uppväxt i Skellefteå men sedan länge bosatt i Frankfurt. Han har en son som två somrar har varit med på Modos hockeyskola i Örnsköldsvik.
När jag besökte min son i Örnsköldsvik bodde jag vid varje tillfälle på Bäckagården och blev mycket förtjust i platsen. Det är en lugn och fin plats med fina tallmoar för stärkande promenader och idealet för den typ av omgivning vi vill ha. På den vägen är det.
Kenneth Lundberg tog med sig Bernd Völker till Örnsköldsvik och båda fann tycke för platsen. Samtalen med kommunen har pågått sedan i augusti i fjol och i går undertecknades en avsiktsförklaring vad gäller markförsäljning samt vägar och vatten till området.

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE
Kenneth Lundberg säger att sjukskrivningstalen, och särskilt de långtidssjukskrivna, är ett minst lika stort problem i Tyskland som i Sverige.
Målgrupp är människor som värdesätter hälsa och rekreation och som vill ladda sina batterier innan det är för sent. Viss sjukvård kommer också att erbjudas men i huvudsak blir det en anläggning där människor skall må bra i en berikande och stärkande omgivning.
Hotellet kommer att bli av mycket hög klass med minst 5 stjärnor. Ett flertal olika typer av restauranger kommer att finnas. Eftersom målgrupp är människor i hela Europa inklusive Sverige blir det ett mycket internationellt utbud av rätter från hälsokost till italienska, spanska och tyska veckor och så vidare. Kockarna kommer att kunna ambulera mellan de olika hotellen.
Kenneth Lundbergs bedömning är att Health Care Systems kommer att medföra 500 nya invånare till Örnsköldsvik. 200 blir direkt sysselsatta i hotellet. Vidare blir det betydande spridningseffekter till samhället i övrigt med 200-300 gäster ständigt året runt.
Hotellet kommer att marknadsföras över hela Europa och det kommer att göra Örnsköldsvik känt för en bred publik.
Förutom naturen har högskolorna, Botniabanan, Tvillingsta golfbana, Vision 2008 och närheten till flyget haft stor betydelse vid valet av ort.
Internationellt flyg
Vårt mål är att göra Örnsköldsvik till en internationell flygplats, säger Kenneth Lundberg. En direktlinje mellan Örnsköldsvik och Hannover är första målet i den utvecklingen.
Avsikten är också att ge Örnsköldsvik en hälsopolitisk profil och tillsammans med Mitthögskolan eller Umeå universitet initiera och stödja forskning och utbildning inom friskvård och hälsa.
Personliga möten människor emellan är också av stor betydelse vid valet av ort för en sådan här etablering, säger Kenneth Lundberg. Vi känner oss mycket väl bemötta och omhändertagna av kommunens företrädare.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons