Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Honom ska vi ha!

/
  • Klassikernas klassiker är när Kalle Anka försöker att göra sig av med den besvärande fågeln på julafton. Får se om han lyckas i eftermiddag.

Vi vet vad du gör i eftermiddag. Tittar på när Kalle Anka jagar fågel, och när tjuren Ferdinand sitter under en korkek. Och du är i gott sällskap – i stort sett alla du känner gör samma sak.

Annons

Melodifestivaler och såpafinaler är blaha-blaha i tittarsiffror om man jämför med hur många som tittar på när Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, med start klockan tre i eftermiddag.

En undersökning som Canal Digital gått ut med säger att nio av tio svenskar ser på Kalle Anka. En av tre uppger att man även anpassar mattider och julklappsutdelning efter Kalle och gänget.

Kalle må ha varit med länge och väl vid det här laget, han dök upp i rutan första gången 1960, men han har fortfarande ett järngrepp om sina tittare.

Knappt hälften av de tillfrågade svarar att det inte är någon jul utan Kalle. Var tredje säger att ankan är viktig, och att han styr rutinerna för dagen – och nio procent medger att de tittat på honom, men att de helst skulle vilja slippa.

– Trots den digitala tv-revolution som ägt rum de senaste åren och möjliggör tv-tittande av alla sorters program när som helst, så samlas vi ritualmässigt kring tv:n klockan tre varje julafton. Det är förvånande att den valfrihet och variation som annars efterfrågas inte gäller på julafton, säger Mats Almgren, vd på Canal Digital.

Mer läsning

Annons