Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kan bli mp:s räddning i valrörelsen

UPPSALA. Miljöpartiet bildades 1981 efter omröstningen om kärnkraften året innan.
Partiet kom in i riksdagen första gången 1988 och sedan har det varit litet av in och ut i parlamentet.
Vid senaste valet fick partiet 4,5 procent av rösterna och lever mycket nära spärren till riksdagen i de opinionsmätningar som görs.

Annons

Vi kommer att klara spärren även i nästa års val, säger Åsa Domeij.
Hon vill dock inte se sig som någon Gudrun Schyman och partiets räddare när väljarstödet viker.
Vi är många och kommer att profilera oss på frågor som andra partier inte tar upp. Vi är övertygade om att det finns betydande grupper i samhället som håller på att tröttna på egoism och rovdrift på människor och natur.

BEGRÄNSADE NATURTILLGÅNGAR
Miljöpartiet utgår från att ständig materiell tillväxt i längden är ohållbar. Naturtillgångarna är begränsade och ekosystemen sårbara. Åsa Domeij är agronom till yrket och tjänstledig från Lantbruksuniversitet under den tid hon är kommunalråd och mycket kunnig i de globala miljöfrågorna. Hon har bland annat arbetat i Kiruna för att tolka satellitbilder över tillståndet i världen.
Miljöpartiet de gröna finns med i kommunfullmäktige i de flesta kommunerna i Sverige. Åsa Domeij säger att partiet samarbetat än åt höger än åt vänster och att partiet ofta har en vågmästarroll.
I Örnsköldsvik samarbetar miljöpartiet med de borgerliga partierna. Sett över hela landet är det emellertid vanligare att miljöpartiet samarbetar med socialdemokraterna och vänstern precis som i riksdagen.
Vi tänker fortsätta med en oberoende roll, säger Åsa Domeij. Vi tror att det är lättare i dag än när kristdemokraterna intog motsvarande position. Vänster-högerskalen i politiken håller på att luckras upp.

TAR SVÅRA BESLUT
Miljöpartiet har visat stort mod när det gäller att ta svåra beslut med höjt bensinpris som det kanske allra känsligaste för att komma tillrätta med miljöfrågorna.
Vår partisekreterare Håkan Wåhlstedt har tillgång till en opinionsmätning som visar att vi är största parti bland kvinnor i åldern 25-30 år och nästan obefintliga bland manliga pensionärer över en viss ålder. Miljöpartiets möjlighet är att profilera sig på frågor som inte de andra partierna tar upp.
Åsa Domeij har redan turnéer i landet inplanerade till nästa år och ser med stor tillförsikt fram mot utmaningar och debatter.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons