Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändardag i Kroksjö

/
  • David Wahlén spelar till psalmsången. I bakgrunden kyrkoherde Camilla Nordström.
  • På gårdstunet hos Westmans pågick samtalen.
  • Den soldränkta sydvästsluttningen vid Kroksjön.

Någon har sagt att Kroksjö är byn med egen skola och egen himmel. Skolan lades ner 1956 men himlen är kvar.

Annons

Kroksjö är den högst belägna byn i Gideå socken, och sjön med sin ”krokiga” T-form ligger vackert placerad mellan höga berg och grönskande sluttningar under en välvd himmel. Så visst känns det som att byn där högt uppe på skogen har en egen himmel. Byn räknar sina anor från slutet av 1700-talet och hade som mest 153 invånare år 1878. I dag räknar man med 10 till 15 fasta boende, beroende på hur bygränser dras.

Det är tjugo år sedan den förra hemvändardagen i Kroksjö. Till årets hemvändardag presenterades en omfattande byhistorik. Den bygger på det häfte som gavs ut 1996 men har uppdaterats och kompletterats, bland annat med ett längre intressant avsnitt om skolan, dess elever och den sista lärarinnan. Årets häfte har fina bilder i färg och svartvitt. Jämfört med det gamla ser man hur mycket bättre bilderna blir med den nya digitala kopieringstekniken.

Alla nya bilder har tagits av Kjell Thorén. Man kunde se hans fotokonst även på en utställning. Den högsommarsoliga hemvändardagen i år lockade långt mer än hundra besökare. Traditionsenligt inleddes det hela med gudstjänst, i år ledd av kyrkoherde Camilla Nordström med kantor David Wallén på dragspel. Temat för dagen var ”goda förvaltare”, ett passande ämne när släkt och vänner möts i en by som vårdas och fortsätter att vara en idyll längs sjöstranden.

Hembygdsföreningens ordförande, Eleonor Gidlund, presenterade programmet och lät sedan serveringen av kaffe med bröd och smörgås komma igång. Varmkorv med bröd fanns också för dem som var lite hungrigare. Köerna ringlade långa men utan otålighet. Sång- och musikduon ”Skogsfolke”, Siv och Lars-Erik, såg till att alla trivdes.

Bakom en ladugårdsport fanns välgjorda utställningar. Där visades redskap, verktyg, husgeråd, allt från förr i tiden. Akvareller och foton fanns till beskådande. Släkttavlor på fint papper såldes. Ett bildspel med gamla fotografier rullade på. En film med ljud på tråd kunde man också få se.

De som arbetat med byahäfte och hemvändardag är Ann-Christine och Peter Westman, Monika och Alf Gidlöf, Inga och Mats-Erik Jansson, Margita och Kjell Thorén, Ann-Sophie och Uno Östman samt Jan Östman. De har haft stöd av Inger Domeij och Kristina Lundholm från hembygdsföreningen.

Inga-Britt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons