Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är liten störst & stor

GULLÄNGET. Det ska börjas i tid. Till Liten & Stor i Gullänget kommer samhällets allra yngsta i massor.
– Vår förhoppning är att de ska vara goda medmänniskor, säger Birgitta Norlén.

Annons

I Gullängets kyrka är Liten & Stor störst.
Det är inte ovanligt att det kommer sådär 30-40 vuxna och ungefär dubbelt så många barn.
Inte vet jag varför det är så populärt just här i Gullänget, funderar fritidsledaren Birgitta. Kanske för att vi är bäst.
Just den här tisdagen är det som vanligt det kryllar av barn. Barn som sjunger, barn som dansar, barn som springer, barn som kör bil, barn som hoppar, barn som skrattar och barn som gråter.
Barnen är som barn är mest.
Det är en förmån att ha det här jobbet, menar Birgitta och hennes arbetskamrat Charlotte Nordin. Härligt att dela glädje och sorg med de som kommer hit.
Inte särskilt mycket påminner vid första anblick om att vi befinner oss i kyrkan.

TVÅ GÅNGER I VECKAN
Jo, där, på väggen hänger visst ett upplyst skåp med glasdörrar. Skåpet rymmer böcker till försäljning. Titlarna är bland andra Guds kärlek, Människor som Jesus mötte och Den gode herden.
Två gånger i veckan arrangeras Liten & Stor i Gullänget; tisdagseftermiddagar och torsdagsförmiddagar.
Första halvtimmen på tisdagarna pågår den populära babysången, för barn upp till ett år, samtidigt som barnen börjar troppa in till Liten & Stor.
Birgitta och hennes kollegor hälsar artigt på alla. Trots att det passerar mängder med ansikten varje termin håller de reda på vem som är förälder till vem, och vem som är Hampus och vem som är Julia, vad deras syskon heter och hur gamla de är.
I Gullängets kyrka ryms inte bara de små sångsugna eller barnen på Liten & Stor. Där finns också Kyrkis, för de mellan fyra och sex år, Miniminiorer (6-7 år), Miniorer (8-9 år) och Barnkören där man får vara med om man fyllt sex år.
Det är absolut viktigt med en viss Gudssyn om man ska arbeta med det här, svarar Birgitta på frågan. När vi möter de allra minsta, som i dag, märks Gudssynen kanske inte så mycket, men i andra grupper blir det mer tal om den.
Hon fortsätter:
Vi sjunger kristna sånger och vi drar bibelberättelser på sagostunderna. Målet är ju att intressera för kyrkan.
Och så säger hon, ännu en gång, att det viktigaste av allt är att vara en god medmänniska.
Den kyrkliga verksamheten i Gullänget startade när kommunen inte längre hade råd att driva sina öppna förskolor.
Då kom vår chans, som Birgitta uttrycker det. Vi kände ganska snabbt att behovet fanns.

GEMENSAMT FIKA
Lokalerna i Gullänget är fräscha och rejält tilltagna, även om de ibland kan tyckas vara i minsta laget när besökarna är som flest.
Jag tror också att våra fina lokaler bidrar till de många besökarna, funderar Birgitta. Fast jag måste också säga att det inte är förrän vid det gemensamma fikat som man verkligen ser hur många vi är.
Vid fikat bränner det till ordentligt.
Smörgåsrån, ost, marmelad och saft har en rykande åtgång. Och den som inte står långt framme i kön får inte sällan svårt att omedelbart finna sittplats.
Det är så härligt med alla människorna, säger Birgitta och ser sig omkring bland fikagäster med mer eller mindre matrester i mungiporna. Jag tror det är viktigt med en neutral plats att träffas på och man får komma och gå som man vill.
Charlotte Nordin flikar in:
Vi brukar säga att vi finns för barnen från det att de föds till att de tar konfirmationen.
Charlotte anser vidare att gudssynen hos de anställda är viktigare ju äldre barn de kommer i kontakt med.
För de äldre läser vi en hel del bibelberättelser. Barnen funderar ju också en hel del över den kristna tron och döden, då är det ju viktigt att de får så bra svar som möjligt.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons