Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnar på obestånd på grund av ett kryss

ÖRNSKÖLDSVIK. Städerskan med förslitningsskador
erbjöds avgångsvederlag på grund av arbetsplatsbrist vid sjukhusets städcentral.
Hon handlade i god tro – och blev utan a-kassa i tre månader.
I arbetsgivareintyget står det att hon sagt upp sig själv.

Annons

Snart hamnar jag på bar backe, jag har inte råd att behålla lägenheten, säger Siw Johansson, 55 år.
Siw Johansson trodde på cheferna när de förklarade att facket inte behövde vara närvarande vid ett möte i februari i år. Hon och två chefer skulle träffas och prata framtid.
Jag har arbetat som städerska i 15 år och fick problem med nacke och axlar. 1996 opererades jag och var sjukskriven en period efteråt. Jag ville tillbaka och fick en tjänst på heltid i tvättstugan, säger Siw Johansson.
Efter en tid började en ny på jobbet, en anställd som Siw Johansson kände sig styrd och kontrollerad av. Hon tog illa vid sig av olika skäl och till sist gick hon in i väggen, och blev sjukskriven igen.
Jag försökte i flera år men mådde mer och mer dåligt. Till slut rasade allt och jag blev återigen sjukskriven i oktober -99. Jag gav mig sjutton på att klara jobbet och gick tillbaks men efter sex veckor klappade jag ihop och hamnade på sjukhus. Jag utreddes och det fanns inga fysiska problem, säger Siw Johansson.
Arbetsgivare, försäkringskassan och rehabiliteringsföretag samarbetar för att hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka på arbetsmarknaden. I Siw Johanssons fall bedömdes att sjukbidrag på halvtid kunde vara lämpligt med tanke på problemen i rörelseorganen.

STICKER TILL MIG EN SLANT
Hon sitter vid bordet i vardagsrummet i den lägenhet hon tvingats säga upp. Den är sparsamt
möblerad, teven är på och hon knäpper av med orden det här är min kompis. Inkomsten sedan
1 oktober är sjukbidraget och ersättning från Afa-försäkringsbolaget, totalt 3 606 kronor. Hyran för tvåan med pentry är 3 097 kronor i månaden.
Jag äter i alla fall frukost men ibland hoppar jag över
maten. Min före detta man är snäll och sticker till mig en slant ibland, säger Siw Johansson, som en förklaring till hur hon överlever ekonomiskt.
Till socialtjänsten har hon inte vänt sig, hon tror sig inte vara
berättigad till socialbidrag då det i arbetsgivareintyget står att hon sagt upp sig själv.
Vi bestämde tid för en ny träff i slutet av februari när jag var sjukskriven, och jag frågade om facket skulle vara med. När jag kom dit var avdelningschefen sjuk och två andra kom istället. De sade att om vi är överens behöver vi inte prata med facket.... och jag trodde dem.
Avgångsvederlaget som erbjöds innebar att anställningen upphörde från 1 mars och att Siw Johansson erhöll ett avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner inklusive semesterersättning.

KRYSS I FEL RUTA
I sommar har hon arbetsprövat, i en butik som inte hade råd att
anställa. I slutet av augusti fick hon den sista lönen, och anmälde sig arbetslös till fackets a-kassa. Då uppdagades att arbetsgivaren satt ett kryss i rutan sagt upp sig själv och hon blir utan a-kassa i tre månader.
Jag ringde personalkontoret och den som skrivit ut intyget förnekar att hon kryssat i rutan. Facket säger att dom inget kan göra. Jag måste flytta från lägenheten vid årsskiftet, säger Siw Johansson.
En tillfällig lösning är att flytta in i yngsta dotterns lägenhet, en ungdomslägenhet. Dottern ska till Uppsala och pröva ett jobb.
Om hon bestämmer sig för att stanna säger hon upp lägenheten. Jag har ju några månader på mig att försöka lösa situationen. Jag skulle behöva nya glasögon men det har jag inte råd med. Facket ringde häromdagen för att jag
inte betalt in avgiften. När jag förklarade min belägenhet sade dom att då får jag gå på socialen och be om pengar till fackavgiften, säger Siw Johansson.
ARBETSGIVAREN: DET VAR INGEN EGEN UPPSÄGNING
ÖRNSKÖLDSVIK. Det är
beklagligt, det är jag den första att tycka, säger Elisabeth Wiström, personalsekreterare för landstingsservice i Örnsköldsvik, som handlagt ärendet med städerskan.
Facket var inte närvarande när uppgörelsen om avgångsvederlag var aktuell.
Det var ingen egen uppsägning utan en överenskommelse vi träffat. Det var inte en förhandling som vid en uppsägning utan en direkt överenskommelse med Siw. Det är inget avtal för en facklig organisation om man kommer överens med den anställda direkt, säger Elisabeth Wiström.
I augusti ringde Siw Johansson till henne och var både ledsen och uppriven. Wiström har därefter ringt Kommunal Mitts a-kassa i Härnösand.
Jag har personligen kontaktat kassan och sagt att det var en överenskommelse men de har inte hört av sig, det är så låst. Jag måste undersöka om det bara är ett kryss i en ruta det beror på, säger hon.
Elisabeth Wiström anser att
arbetsgivarsidan gjort vad de kan för att hjälpa Siw Johansson hitta ett annat jobb. Flera inblandade parter i en rehabliteringsgrupp har diskuterat möjliga lösningar. Försäkringskassan, Örnrehab och
ansvariga chefer för landstingsservice, som städenheten ingår i.
Jag blev förvånad när hon ringde i augusti. En löneanställning diskuterades i rehabgruppen och det ligger utanför landstinget. Något måste ha skett på vägen. Det här är en fråga i första hand för ansvarig chef, säger Elisabeth Wiström.
Avdelningschefen för städcentralen, Tommy Carlsson, har bara ryktesvägen hört att Siw Johansson hamnat i en ekonomiskt ohållbar situation.
Det är inte så vanligt att vi gör upp om avgångsvederlag, det sker först när alla vägar är uttömda men det är personalavdelningen som har skrivit överenskommelsen och arbetsgivarintyget. Jag
beklagar men hur lösningen ska se ut vet jag inte, säger han.
Den lokala klubbordföranden för Kommunal har inte varit
anträffbar varken tisdag och onsdag. Lika svårt har det varit att få kontakt med Kommunal Mitts förtroendevalda och a-kassan i Härnösand.
Personalsekreterare Kristina Bergqvist, Härnösand, säger i en kommentar att avtalet arbetsrättsligt är riktigt.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons