Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra avdelningar bort på Sörgården i Bredbyn

BREDBYN. Fyra avdelningar ska bort på Sörgården, äldreboendet i Bredbyn.
Totalt ska 60 platser i kommunens äldreboenden avvecklas fram till år 2005.
Många av lokalerna i Bredbyn är för dåliga för att det ska löna sig att bygga om. I stället vill socialnämnden satsa på en utbyggd hemtjänst.

Annons

Det är svårt att behålla kompetent personal inom den allt tyngre äldrevården.
Lösningen som diskuterats fram i kommunfullmäktige stavas avveckling. I höstas presenterades ett förslag om att skära ner på 60 boendeplatser i kommunen, för att i stället utveckla hemtjänsten så att vårdtagarna kan få möjlighet att bo kvar hemma längre.

FÖR TRÅNGT
Äldreboendet Sörgården i Bredbyn är ett av de boenden som tydligast berörs av kommunens besparingar. Där ska man avveckla fyra av åtta avdelningar inom två år. Det rör sig om 45 platser totalt, enligt Kristin Larsson, som är chef för
äldreomsorgen.
De lokaler som ska rivas är de gamla lokalerna, 2:an och 3:an i Sörgården. Demensavdelningen och de nyare lokalerna kommer inte att omfattas av nedskärningarna.
Anledningen är att det blir för dyrt att bygga om lokalerna, för att nå upp till den standard som behövs för att klara av kraven på en god boende- och arbetsmiljö. Toaletter och hygienutrymmen är för trånga för att man ska kunna ge de boende en acceptabel vårdinsats i nuvarande skick.
Beslutet att lägga ner 60 vårdplatser i kommunen har förstås även ekonomiska orsaker. Socialnämnden har hårda besparingskrav på sig, och det är betydligt billigare med hemtjänstvård, än vård i särskilt boende.

BESLUT PÅ ONSDAG
Tyvärr har Sverige gått i konkurs när det gäller äldrevården,
säger Kristin Larsson.
De senaste årens nedskärningar inom vården gör att sjukhemmen fått en stor ökning av tyngre vårdfall.
Det handlar till stor del om eftervård av svårt sjuka patienter, en
utveckling som avsevärt ökat
arbetsbördan för de anställda inom omsorgen.
Nu försöker kommunen förändra situationen inom äldrevården.
Vi har fått ta över en stor del av de uppgifter som förr var sjukvårdens. Multisjuka och dementa vårdtagare är vårdens framtid,
säger Kristin Larsson.
Det officiella beslutet om nedskärningarna på Sörgården är ännu inte taget. På onsdag i nästa vecka avgör socialnämnden om framtiden för avdelning två och tre på Sörgården i Bredbyn.
Enligt Mitt Nytt i går kväll, så kommer försöket i Bredbyn att utvärderas. Om resultatet faller väl ut kan avvecklingar från äldreboenden till eget boende bli aktuella även i bland annat Björna,
Husum, centrum och Själevad. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons