Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år av bekymmer

DOMSJÖ. När Domsjöskolan skaffade en ny värmepanna trodde väl varken köpare eller leverantör att inkörsperioden skulle sträcka sig över fyra år. Men ännu är den inte driftsäker, och leverantören får vänta på en del av sina pengar.

Annons

Värmepannan är årsbarn med den nya Domsjöskolan som togs i drift 1998. Fyra år senare, i januari 2002, är värmepannan för pelletseldning ännu inte slutbesiktigad.
Du kan ju inte göra en slutbesiktning av någonting som inte
fungerar, och den här fungerar inte,
säger Pauli Muhonen, tekniker som tillsammans med Thomas Sjöberg arbetar åt Örnsköldsviks kommuns servicenhet och övervakar driften av skolor och äldreboenden i Domsjö, Sund och Hörnett.

HELGER OCH NÄTTER
Vad som bekymrar de båda teknikerna är de många driftsstopp som pelletspannan haft under de år som förflutit sedan den köptes till Domsjöskolan. Driftsstopp som
innebär att oljepannan bredvid, som finns för att bistå med uppvärmningen under kalla och bistra vinterdagar, får bränna mer olja än beräknat. Under januari månad har pelletspannan hittills stannat vid elva tillfällen för att någonting har varit fel, eller för att värmepannans datoriserade styr- och övervakningssystem indikerat ett fel.
Men årets första månad avviker inte från tidigare månader i vinter när det gäller värmepannans fel och brister. I den datoriserade loggbok som förs kontinuerligt kan läsas att hösten varit en problemperiod och att fjolårets vinter, liksom vintern dessförinnan, bestod av åtskilliga driftsstopp.
Det sorgliga i kråksången är att vid minsta lilla strömavbrott måste vi åka hit och starta pannan manuellt. Med tändvätska som en gammal spis. I dag finns det villapannor som reglerar det automatiskt, säger Pauli Muhonen.
Det är många gånger, mitt i natten och mitt i helgen, som vi har varit hit och tänt. Sen är ju oljan också dubbelt så dyr som pelletsen, och det har blivit mycket olja.

INTE FULL EFFEKT

Pelletspannan inköptes av tekniska kontoret för 1,4 miljoner kronor 1998. Ett inköp på totalentreprenad där tekniska kontoret fortfarande håller inne 250 000 av
köpesumman i enlighet med en bankgaranti inom köpeavtalet. Pengar som frysts på ett bankkonto tills dess att tekniska kontoret ger klartecken för entreprenören, Bravida VVS, att lyfta dem.
Vi håller inne pengarna på bankgarantin i väntan på slutbesiktning. Innan vi betalar ut dem har vi sagt att pannan ska fungera ett visst antal dagar i sträck och att den ska ge den energi som är menad. Hittills har den inte gjort det, säger Kent Sellgren vid tekniska kontoret och får medhåll av teknikerna som ryckt ut vid pannans upprepade driftstopp.
Nu får man nog bara ut 60 procent av pannans kapacitet, säger Pauli Muhonen.
Trots att det gått fyra år sedan pannan installerats och den ännu inte har fungerat fläckfritt tillräckligt länge för att betecknas som driftsäker, hyser tekniska kontoret som köpare tilltro till att pelletspannan i Domsjöskolan kommer att fungera.
För ett halvår sedan hörde
entreprenören av sig och efterlyste bankgarantipengarna, nu har de hört av sig igen. Men det är entreprenören som ska kalla till efterbesiktning och det har de ännu inte gjort. Det kan kanske bero på att den som hade ansvar för det här har slutat, men jag är inte orolig
entreprenören är ju ett stort företag, säger Kent Sellgren.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons