Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt i förskolan

ÖRNSKÖLDSVIK. Det är hårt tryck på barnomsorgsplatserna i kommunen. Maxtaxa och nya reformer är orsaker till att väntelistan växer.
– Kön är avsevärt mycket större nu än tidigare år, säger Gustaf Alsén, biträdande rektor på Domsjöskolan.

Annons

Varje rektorsområde sköter sina egna intagningar och överallt är det fullt. I Domsjö står 33 barn i kö för en förskoleplats januari år 2002.
Det är mest akut nu och det beror på många faktorer. Maxtaxan, nya reformer och en ökad tillströmning av barn, säger rektor Vivianne Danielsson på Domsjöskolan.
Överallt har man svårigheter med var man ska placera barnen, men i Domsjö har orosmolnen den senaste veckan skingrats en aning.

NEKA FÖRÄLDRAR
Kommunen kommer att låta bygga en paviljong för att klara av att möta de ökade behovet. Färdiga moduler eller baracker kommer att placeras någonstans på skolområdet.
Förhoppningsvis hinner den bli inredd och klar till början av februari och vi får ungefär 25 nya platser, säger Gustaf Alsén.
Maxtaxan som träder i kraft nästa år innebär att många i större utsträckning har råd att ha sina barn på dagis. Dessutom kommer arbetslösa och föräldralediga att kunna behålla en plats på 15 timmar i veckan, vilket gör att det blir få nya platser över för de som köar.
Som det är nu har jag inga lediga platser och det känns inte bra att behöva säga det till föräldrarna som ringer, säger Margareta Söderholm, som sköter placeringen av barn i Hörnett. Tidigare har det varit så att man kunnat ordna en plats inne i stan, men de har också fullt och har ett enormt tryck på sig.

FÖRSÖKER HITTA LÖSNINGAR
Gudrun Byström är samordnare inom barnomsorgen i Örnsköldsviks kommun och hon är medveten om problemet.
Det är ovanligt kompakt för tillfället, men det pågår arbete med att försöka ordna nya avdelningar och vi hoppas finna lösningar så att alla barn kommer in. Januari är alltid den svåraste tiden eftersom det är på höstterminen alla sexåringar försvinner i annan verksamhet. Huruvida denna topp är något som beror på att vi inför maxtaxa tror jag att vi först kan se efter nyår, säger hon.
Det är dock inte bara i de centrala rektorsområdena som man tydligt kan se ett ökad efterfrågan, utan även i Bredbyn börjar man känna sig lite stressade eftersom fler platser måste till.
Vi vet inte vad vi ska erbjuda till våren. Vi har sagt ifrån att Bredbyn är fullt och att det inte ryms fler lokalmässigt, säger skolassistent Helen Nordlander. SARA LUNDVALL

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons