Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullbelagt på kvinnojouren

/

Under julhelgen har det varit fullbelagt på kvinnojouren i Örnsköldsvik.

– Vi är sammankopplade med andra jourer i landet, så om någon behöver hjälp ordnar vi det trots att det är fullt, säger kvinnojourens ordförande Yvonne Bergman.

Annons

För den som är utsatt för våld och övergrepp av sin partner kan jul- och nyårshelgen vara en svår tid. Livlinor och vardagsrutiner som jobb och fritidsaktiviteter upphör, men våldet gör det inte och kan utövas mer ostört långt bort från misstänksamma vänner och familj.

– Finns det våld i familjen är det oftast lugnare när både mannen och kvinnan arbetar. För kvinnan kan jobbet vara en tillflyktsort, säger Yvonne Bergman, kvinnojourens ordförande i Örnsköldsvik.

Kvinnojouren i Örnsköldsvik har en hög beläggning året om, och julhelgen är inget undantag. Just nu är det fullbelagt där, men trycket brukar vara större innan julledigheten börjar.

– I år har det ändå varit relativt lugnt jämfört med andra julhelger tidigare år. Men vi har fullbelagt och haft några rådgivningssamtal per telefon.

– Det har hänt att någon kommit till oss på själva julafton men ofta hör de av sig innan. De kvinnor som kommer i kontakt med oss har i de flesta fall varit utsatta för våld under en längre tid och vet att julen kan bli svår.

Yvonne Bergman vill slå hål på myten om att det är "alkoholen som ställer till det".

– Den kvinna som lever med våld gör det oavsett om det finns alkohol med i familjen eller inte.

Kvinnojouren i Örnsköldsvik har plats för tre kvinnor och två barn. 25 jourkvinnor arbetar ideellt.

– Vi har just haft en kurs och fått påfyllning av jourkvinnor, men vi tar gärna emot fler.

Mer läsning

Annons