Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska Viljor vill bygga ut på Varvsberget

/
  • Friska Viljors styrelsemedlemmar Pierre Hedin och Peder Sjöberg har offensiva planer för Varvsberget. I första etappen ligger barnbacken och en jibbpark – sedan drömmer duon om att skapa förutsättningar för att åka utför mot Veckefjärden.
  • En jibbpark ligger en bit bort i Friska Viljors planer, men i stil med det här skulle det kunna se ut.

Friska Viljor har stora planer för Varvsberget.

Föreningen hoppas nu på en incheckning värd 224 500 kronor.

– Det här är ett område som vi kan göra betydligt mer av, säger styrelsemedlemmen Peder Sjöberg.

Annons

Friska Viljors incheckning är en av många som nått Örnsköldsviks kommuns projekt Världsklass 2015.

Klubben siktar in sig på två delprojekt i incheckningen. Till det ena behöver FV 174 000 kronor och det andra beräknas kosta 50 500 kronor.

– Efter en mångårig nedgång som startade i början på 2000-talet har vi de senaste åren märkt ett allt större intresse för vår anläggning, berättar Peder Sjöberg. Det tycker vi givetvis är väldigt glädjande.

I ansökan har Friska Viljor pekat på skidanläggningens unika läge nära centrum, vilket ger förutsättningar för besökare att snabbt och enkelt kunna ta sig dit.

– Det är inte alla kommuner som har de här förutsättningarna, det här måste vi kunna dra nytta av.

Det mindre projektet i incheckningen avser barnbacken. Friska Viljor vill utrusta den med figurer, en skidtunnel, barnrail och säkerhetsutrustning för drygt 50 000 kronor.

Klubben skriver till Världsklass 2015 att engagemanget i barnbacken borgar för att både sponsorer och medlemmar känner engagemang, vilket borgar för ideellt arbete i de egna leden för att förverkliga planerna.

Ett betydligt större projekt än förbättringarna i barnbacken är bygget av en jibbpark. För det äskar Friska Viljor totalt 174 000 kronor från Världsklass 2015.

– När klubben nu växer, och skidskolan fungerar bra, så tycker vi det är viktigt att utveckla anläggningen, säger Peder Sjöberg. men för att orka med de här förbättringarna behöver vi hjälp av kommunen, sponsorer och till exempel skidförbundet.

Friska Viljors offensiv slutar inte med incheckningen som de vill ha ekonomisk hjälp med för att kunna landa så snart som möjligt.

I den långsiktiga planen finns önskemål om:

* Alpina nedfarter mot Veckefjärden.

* En skicrossbana i riktning mot befintliga hoppbackar.

* Längdskidspår från Åsbacken mot både Hörnsjön och Veckefjärden.

– Det är naturligt att utöka möjligheterna att åka längdskidor här ute, säger Peder Sjöberg och Pierre Hedin, som också sitter i klubbens styrelse. På så sätt blir det här ett område för fler än de som bara vill åka utför.

Pierre Hedin fortsätter:

– För det första önskar vi stöd för satsningarna, men vi vill också att kommunen ska skylta med vilka möjligheter som finns här. Området kan växa nästan hur mycket som helst om många aktörer samarbetar.

Alpina nedfarter mot Veckefjärden är ett förslag som första gången nämndes ungefär när Ingemar Stenmark gick i nionde klass. Gång efter annan har det utgått på grund av kostnadsskäl.

– Det är ingenting vi har pengar för nu heller, poängterar Pierre Hedin. Men den här anläggningen skulle växa enormt mycket om vi får till det. Och på andra sidan berget finns ju bland annat restaurang.

– Får vi till en skicrossbana så innebär ju det en möjlighet för cyklisterna att använda den på somrarna.

Mer läsning

Annons