Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta problem för Bosch Rexroth

/
  • Bosch Rexroth i Mellansel har enats med förhandlings- och samverkansorganisationen PTK om arbetstidsförkortning under första kvartalet nästa år. Omkring 200 tjänstemän omfattas av överenskommelsen.

Ytterligare personalförändringar är på gång på Bosch Rexroth i Mellansel. Denna gång gäller det tjänstemän vid företaget. Samtidigt flyttas personal vid eftermarknaden till Gullänget.

Annons

Avstannande världsekonomi och en vikande orderingång. Det är faktorer som lett till att Bosch Rexroth i Mellansel, tillverkare av bland annat hydrauliska drivsystem, tvingats se över kostnaderna. I augusti förlängdes inte kontrakten med 33 visstidsanställda samt nio personer anställda genom bemanningsföretag, och i slutet av oktober varslades 25 verkstadsarbetare.

Som ett led i en övervintringsstrategi görs nu omorganiseringar även på tjänstemannasidan. Företaget har träffat en överenskommelse med förhandlings- och samverkansorganisationen PTK, med arbetstidsförkortning som resultat.

– Vi har kommit överens om ett 80-90-koncept, säger Karl Lindblom, vd för Bosch Rexroth i Mellansel.

Detta kommer innebära att tjänstemännen går ner till 80 procents arbetstid och får 90 procent av lönen. Omkring 200 personer omfattas av överenskommelsen som kommer gälla mellan den 7 januari och 31 mars 2013.

– Vi har tät dialog med PTK och kommer utvärdera detta under det första kvartalet nästa år. Allt styrs efter marknaden, som fortfarande ser osäker ut. Under den här tiden måste vi planera för en verksamhet med begränsad bemanning och kan komma att behöva skjuta projekt på framtiden, säger Karl Lindblom.

Det varsel som lades tidigare i höst, gällande 25 verkstadsarbetare, kommer börja verkställas i början av januari nästa år. 

– Vi tittar nu över samtliga kostnader, som rese-, konsult- och personalkostnader. Men vi vill också vara förberedda när det vänder uppåt igen – frågan är bara när det kommer att ske, säger Karl Lindblom.

Samtidigt flyttas nu personal vid allservicen från Mellansel till Gullänget. Det handlar om 29 personer som tillhör Bosch Rexroth Sverige som flyttar in i Specmas lokaler; 3 000 kvadratmeter uppdelat på verkstadsyta, kontor och lager.

– Det här ger oss helt nya förutsättningar att jobba med service, säger Frederik Nilner, försäljningschef vid Bosch Rexroth i Sverige.

Arbetsområdena är reparation av motorer och rangerbromsar för främst svenska men även nordiska kunder.

– Vi ser ljust på utvecklingen på den svenska marknaden. Den är en positiv del i den just nu mörka industrivärlden, säger Frederik Nilner.

Mer läsning

Annons