Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förr gangster – nu hjälper han barn

/
  • Mapanya Sogoni jobbar med Prject playground i Kapstaden i Sydafrika. Nu är han i Stockholm för att byta erfarenheter med Lugna Gatan (Fryshusets utbildnings- och integrationsprojekt).

Mapanya växte upp i kriminalitet i Sydafrika. Genom Project playground fick han en ny chans. Nu hjälper han ungdomar i hemlandet att ta sig bort från kriminalitet.

Annons

Under lördagen hålls Project playground-galan i Örnsköldsvik. Syftet med välgörenhetsgalan är att samla in pengar till utsatta barn i Sydafrika. En person som vet hur mycket projektet innebär är Mapanya Sogoni, bosatt i Kapstaden i Sydafrika.

– Jag växte upp med en kriminell pappa, han var en gangster och väldigt våldsam mot min mamma. Dessutom höll han på med droger. Att växa upp i en sådan miljö gjorde att jag nästan inte hade något att välja på, jag blev också kriminell, säger 38-årige Mapanya Sogoni.

Nu är han i Stockholm för att byta erfarenheter med Lugna Gatan (Fryshusets utbildnings- och integrationsprojekt), syftet är att motverka kriminalitet och våld. Att låta ungdomar vara ungdomar och ordna en plats där de känner sig delaktiga och gemenskap.

– Vi har två center med verksamhet i tre kåkstäder i Langa. Vi är 45 personer som tar hand om närmare 750 barn.

Han sitter tillbakalutad mot soffan i foajén på hotellet i Hammarby sjöstad i Stockholm. Han berättar öppenhjärtigt om tiden som kriminell och hur han blev avstängd från skolan 1994 för att ha försökt skjuta sin lärare.

– Jag var mycket arg på den tiden, och det enda sättet för mig att agera var genom våld.

Mapanya Sogoni har alltid haft drömmar, först om att bli en respekterad gängmedlem och ledare. Han såg fram emot att hamna i fängelse, för att respekteras. Dit kom han.

– Det var farligt i fängelset förstås, men ärligt talat så var det fängelset som räddade mig, jag fick chans att andas och stanna upp. Och det var där jag kunde utbilda mig och vända mitt liv.

Frida Vesterberg och Sofia Hellqvist Bernadotte grundade projektet 2010. Samma år kom Mapanya Sogoni ut ur fängelset och rekryterades till Project playground.

Han går längs Hammarbyleden, vattnet böljar sig brunt mot kajen.

– Någon sa till mig att det här är havet, jag kan inte förstå hur havet kan se ut så här, det är ofattbart, säger han.

Havet är någonting annat i Kapstaden, liksom tillvaron.

– En vanlig dag på jobbet är galen. Varje dag innebär nya utmaningar. Det är omkring 230 barn i varje center, i olika klasser. Efter skolan är centret allt för dem. De får utvecklas genom fritidsaktiviteter, till exempel spela fotboll, göra musik, dansa eller hålla på med drama.

Mapanya Sogoni hade inte varit där han är i dag om inte personer, som Örnsköldsviksbon och initiativtagaren till lördagens gala Ulla Sjöström, hade supportat projektet. Galan och personerna som deltar i den gör enligt Mapanya uppenbarligen skillnad.

– Utan Sverige och de som skänker pengar hade vi inte haft de här möjligheterna att hjälpa och arbeta för barnens framtid, säger han.

Mer läsning

Annons