Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera olyckor per dag i halkan

Örnsköldsvik. Benbrotten och de brutna handledernas tid är här. På sjukhuset i Örnsköldsvik kommer det in tre till fyra halkolyckor varje dag.
Men det finns flera sätta att ta sig över isfläckarna.

Annons

Efter en längre period av kyla, då snön packas hård och kall på gator och trottoarer har nu de senaste dagarnas plusgrader gjort trottoarer och gångvägar till isbanor i delar av staden. Fotgängarna går med små stelbenta steg för att slippa hamna på rygg på isen.

INTE BARA ÄLDRE
Kicki Själin, akutchef på Örnsköldsviks sjukhus säger att mängden patienter som kommer till akutmottagningen med halkskador ökar under de här perioderna:
Det kommer in ett antal varje dag till oss. De flesta är handledsskador och illa åtgångna armbågar. Många slår i huvudet och får en lättare hjärnskakning, men de flesta blir omplåstrade och får åka hem på en gång.
Halkolyckor är inte bara förbehållet äldre, det är lika lätt för en 20-åring på vingliga klackar att slå i backen. Ändå har skomodet varit ganska förståndigt på senare tid. Dessutom stannar många pensionärer inne, de vet med sig att balansen inte är den bästa och håller sig hemma, säger en sköterska på ortopedavdelningen.

FÖRSTA HJÄLPEN
För att slippa gips och kryckor, ska man ta sig en funderare över vad man har på fötterna. Skor med klack får vackert vänta tills barmarken tittar fram. Nu gäller det att ta fram kängorna med grova sulor.
En annan möjlighet är att införskaffa ett par broddar till skorna. De säljs på de flesta skoaffärer och en rundringning i centrala Örnsköldsvik visade att de fortfarande fanns att få tag på ute på marknaden.
Vi har ett par kvar på herrsidan just nu, men vi får in fler när som helst, säger Anki på Wedins Skor.
På Nordlanders Skor har broddarna också gått åt som smör i solsken.
Vi har två sorters lösa broddar, en för hela sulan och en bara för klacken, berättar expediten. Sen finns det kängor eller snowjoggingskor med broddar som man fäller ut.
Ännu ett alternativ är walkingstavarna, de slalomstavsliknande käpparna som många motionärer använder. De flesta modeller har ispiggar för vinterföre.
Visst kan broddar och stavar kännas försiktigt i överkant när man tar sig ned för Storgatan, men hellre två stavar i handen än tio tår i vädret. Åsa Sjöberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons