Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler missbruksboenden i Örnsköldsvik

/
  • Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström är oroad över ett ökande missbruksproblem i kommunen. Vilket bland skapat ett behov av fler missbruksboenden, av modellen träningsboenden.

Humanistiska nämnden vill se fler missbruksboenden i Örnsköldsvik.
På de befintliga boendena råder stora problem med skadegörelse.
– De rycker bort tvättmaskiner och säljer för spritpengar. Situationen är ohållbar, säger nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s).

Annons

På senare tid har det skett en ökning av hemlösa i Örnsköldsvik vilket är i analogi med att antalet människor med missbruksproblem ökar. Uppskattningsvis ligger ökningen på cirka 20 procent de senaste tio åren. Detta enligt Jan-Olov Häggström:

– Missbruksproblematiken är relaterad till att det dricks allt mer och av fler. Lägg därtill att det skett en ordentlig bantning av samhällets sociala skyddsnät. Detta gör det svårare i dag att leva med ett missbruk innan man hamnar i kontakt med myndigheterna.

– I Örnsköldsvik har effekten blivit att vi snart inte får plats för fler på våra boenden. Något måste göras.

I dag finns ett 20-tal olika boenden för kommunens hemlösa. På dessa finns stora problem med skadegörelse.

– Extern skadegörelse är lätt att åtgärda. Nu för tiden har vi okrossbart fönsterglas på våra boenden. Det är den interna skadegörelsen som är problemet. De rycker bort tvättmaskiner och säljer för spritpengar. Situationen är ohållbar.

Det man tänkt sig är ett antal boenden som ska vara utformade som träningsboenden eller inskolningslägenheter. Detta innan man eventuellt flyttas över till det ordinarie kommunala sociala boendet.

Mer läsning

Annons