Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällräven vill satsa på jättearena

ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsvik kommer troligen att få en evenemangsarena väl värd namnet för hockey och allehanda andra sporter och kulturella begiven-heter.
Det har länge hörts positiva tongångar kring projektet och måndag den 17 juni kommer
projektledaren Olle Boman att
ge en direktrapport till kommunfullmäktige.
Mycket tyder på att det kan
bli en Fjällräven-arena.

Annons

Evenemangsarena är ett delprojekt inom ramen för Vision 2008 och de närmast inblandade är än så länge mycket förtegna om detaljerna. Det förhållandet att slutrapporten lämnas direkt till kommunfullmäktige talar för att något stort är i görningen. Det finns inget som tyder på att projektgruppen får ta kommunfullmäktiges tid i anspråk för att rapportera om ett misslyckande.
Troligtvis finns en stor sponsor med i bilden som får ge sitt namn åt arenan precis som fallet är med Löfberg Lila-hallen i Karlstad. Modo Hockey är givetvis också stor, viktig och intressant partner men det är knappast troligt att klubben har de ekonomiska muskler som krävs för att namnge hallen.
Omsätter 500 miljoner
Fjällsrävens grundare Åke Nordin bekräftar att han är intresserad av projektet (se seperat artikel)
Fjällrävens vd Kjell Apelquist berättar också att det händer mycket inom Fjällräven just nu. Företaget bytte namn på börsen till Fenix från 1 april i år. Friluftsbolaget har köpts in liksom varumärket Tierra och det norska bolaget Skandinavisk Höjfellsutstyr. Koncernen har nu dels Fjällrävens produktion, dels ett nät med 27 butiker i Sverige sex i Norge och en i Holland att stå på. Koncernen omsätter totalt cirka 500 miljoner kronor i år.
Kan förverkligas
Det viktigaste är emellertid att projektledningen uppenbarligen har stora förhoppningar om att kunna realisera sina planer. Troligtvis rör det sig om en arena för omkring 7 000 personer som kommer att kosta mellan 150 och 200 miljoner kronor.
Helt klart är att en mycket betydande sponsring behövs för att projektet ska kunna förverkligas. Kommunen förväntas ställa upp med mark och infrastruktur i form av va-anslutning, el, parkering och eventuell tillfartsgata. Sannolikt finns också önskemål om en kommunal insats utöver detta.
Hetaste tipset är att arenan lokaliseras till Framnäsudden i Örnsköldsviks hamn. Kommunens plan- och miljökontor har visat att upp till ett tusen bilar kommer att kunna parkeras runt arenan. Ett krux i det sammanhanget är att Cementa, enligt uppgift, gärna vill ha kvar sin anläggning först och främst under tiden Botniabanan byggs.SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons