Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finska sköterskor räddar semestern

ÖRNSKÖLDSVIK. Finska sjuksköterskor ska vikarera i Örnsköldsviks äldreomsorg i sommar men om några år finns inget överskott i Finland heller.

Annons

Biträdande personalchef Lena Laaksonen, har tillsammans med äldreomsorgens chef Christine Larsson, nyligen besökt staden Kajanaa i mellersta Finland. Skälet var rekrytering av personal.
Vi skulle kunna anställa tio sjuksköterskor nu direkt och 30-40 sommarvikarier. Behovet av vårdare är ännu större och där har jag
inte riktig överblick just nu, säger Lena Laaksonen.

EUROPEISKT NÄTVERK
Besöket i Finland har skett i samarbete med Arbetsförmedlingen Utland, som ingår i ett europeiskt nätverk för samverkan på arbetsmarknaden som kallas Eures (European Employment Services).
Nätverkets uppgift är att bidra till ökad rörlighet på den gemensamma arbetsmarknaden inom EU/EES-området.
Vi åkte tillsammans med personal från Eures-kontoret i Sundsvall, till en fackskola i Kajanaa där vi sökte sjuksköterskor. Där träffade vi Eures i Finland och Tyskland, nordtyskarna var där och
rekryterade personal till hotell- och restaurangbranschen, säger Lena Laaksonen.

VÄRVADE SJUKSKÖTERSKOR
Det vi fick oss till livs var att just nu går det att få tag i några sjuksköterskor men inom en två-tre år kommer inte Finland att ha något överskott.
Cheferna lyckades värva 10-15 finska sjuksköterskor och sjuksköterskeelever som ska sommarjobba i Örnsköldsvik.
De kan prata svenska så språket är inget problem.
Vi hoppas fler finska sjuksköterskor ska komma över, då lönen i Sverige är 20 procent högre än i Finland.
Vi knöt även kontakter med Nordtyskland. De har ett överskott på sjuksköterskor för närvarande, vilka språkutbildas. Tyskarna och finländarna åkte därefter ner till Malmö för att värva. Man kan säga att läget är tufft, säger Lena Laaksonen.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons