Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick diagnosen stress – hade bröstcancer

ÖRNSKÖLDSVIK. Två läkare i Örnsköldsvik och en läkare i Sundsvall har anmälts för felbehandling av en medelålders kvinna. En läkare ställde diagnosen stressreaktion men i själva verket hade kvinnan bröstcancer. Detta enligt en anmälan från kvinnan.

Annons

I samband med en undersökning på en vårdcentral i Örnsköldsvik för två år sedan berättade kvinnan att det kom vätska från hennes bröst och att hon kände dragningar i den vänstra bröstregionen.
Ålder och muskelspänningar
Två månader senare uppsökte hon en annan läkare på grund av trötthet och nedstämdhet. Diagnosen hon fick var stressreaktion.
Enligt anmälan utredde inte läkarna symtomen från bröstet mer än med EKG, utan hänvisade besvären till bland annat ålder och muskelspänningar.
Vid en mammografi i slutet av december 2000 påtalade kvinnan att det kom vätska ur bröstet men fick beskedet att mammografin var negativ.
I samband med ett annat läkarbesök på kirurgmottagningen, oktober 2001, berättade kvinnan om konturförändringar på bröstet.
Efter ny röntgenundersökning och provtagning fastställdes diagnosen till cancer med spridning till lymfkörtlarna. Efter två veckor opererades bröstet bort.
Bättre kompetens
I oktober 2001 gjordes en eftergranskning på röntgenplåtarna. Två läkare vid Örnsköldsviks sjukhus pekade på att det fanns förändringar på röntgenplåtarna som skulle ha föranlett ytterligare undersökning.
I början av juli anmälde kvinnan händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSA).
I anmälan till HSA skriver kvinnan att hon inte vill att någon av läkarna ska fällas utan att kompetensen inom området ska förbättras.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons