Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest i Nävertjäl för fotbollsveteraner

/
 • Vid honnörsbordet har vi Lasse och Karin Nordin till vänster om Thore Persson Foto Roger Öberg
 • Ulla och Sören Lindström anländer Foto Roger Öberg
 • Paraplyväder när Siv och Sören Vestman anländer tillsammans med Olov Östberg och äkta paret Ella Marie och Bosse Byström Foto Roger Öberg
 • Thore Persson och Rolf Mattson båda fostrade i Själevads IK Foto Roger Öberg
 • Lagkamrater i Husum IF Börje Åsander, Christer Peterson, Ronnie Powell, Bigge Näsström Foto Kjell Larsson
 • Glada lirare från Solberg. Från vänster Pecka Nilsson, Sture Lundgren och Bengt Abrahamsson Foto Roger Öberg
 • Domherrarna Ronnie Powell, Bengt Abrahamsson, Ove Moström och Kjell Ivar Näsström vilar bena. Foto Kjell Larsson
 • Återträff för FV veteranerna Thore Persson, Bigge Näsström, Ove Moström, Sören Lindström, Sven Lundberg och Sture Lundgren Foto Roger Öberg
 • Thore Persson håller upp sitt konstverk skänkt av Skagshamn målaren Bo Westberg Gren. Foto Roger Öberg
 • Sittande: Lill Bigge Näsström, Ella Marie Byström, Sören Lindström, Lena Eklöf, Sture Lundgren, Tora Sedin, Ove Moström, Siv Vestman, Lasse Nordin, Hjördis Nordin, Thore Persson, Anette Fager Lindquist, Sven Lundberg, Anna Gröndahl, Olov Östberg, Gunilla Åsander, Lars Erik Näsström, Fred Olof Lundell Stående rad 1: Erik Westman, Rolf Mattson, Lennart Lundsten, Krister Bylund, Per Erik Nilsson, Bengt Abrahamsson, Börje Åsander, Kjell Ivar Näsström, Kjell Östman, Kenneth Sahlén, Bo Östman, Lennart Nordin, Kenneth Håkansson, Birger Wågström, Göran Nordin, Johnny Gustafsson, Eilert Öhman, Allan Näsström Stående rad 2: Ulf Thors, Tommy Sedin, Alf Söderlind, Sören Vestman, Yngve Persson, Roland Norgren, Gun Marie Powell, Ronnie Powell, Bigge Näsström, Bosse Byström, Rhyde Näslund, Stig Arnmark, Margareta Öberg, Arne Nordin Stående rad 3: Rolf Fahlén, Ingrid Andersson, Christer Peterson, Ulla Lindström, Lisbeth Hellström, Lage Dahlquist, Lisa Gustafsson, Janet Lif, Karin Nordin, Birgitta Mattson, Rune Stridsman, Åke Olofsson Stående rad 4: Kurt Hellström, Mats Andersson, Vega Näsström (värdinna), Kerstin Ekman, Jan Ekman, Rubin Andersson, Tage Söderlind Värd Kjell Larsson

Svenska Fotbollsförbundet har sin gala i Globen. I Nävertjäl ordnades det den 21 juni en Thore Persson Gala, som inte kommer långt efter.

Annons

64 gäster kom för att minnas tiderna på Gamla IP åren 1959-1961 då Thore Persson satte den ena baljan efter den andra. Oftast var det Nenne Johansson som la fram bollarna eller slog stickarna. Thore berättade att när han på lördag kvällarna var ute på dans på Parken fick han höra av rockvaktmästarna förmanande ord när han for hem "Glöm inte att det är match i morgon".

Nu var det inte bara för Thores skull vi träffades, utan kanske mest för att få träffa varandra. Medspelare och motståndare. Spelarfruar och åskådare. Det blev en blandad fest för damer och herrar som fick återuppleva 50-tal, 60-tal och 70-tal på bollplanerna härikring.

Från FV kom förutom Thore Persson, Sören Lindström, Sven Lundberg, Sture Lundgren, Ove Moström även Bigge Näsström som spelade några säsonger i FV slutet på 60-talet. Vilka lirare och vilka personligheter. Ni må tro att de hade mycket att prata om.

Festen inleddes med att var och en i gästboken fick kvittera ut sin namnbricka för att underlätta konversationerna. Man förflyttade sig sedan i maklig takt över till Blå rummet där det serverades välkomstdrink med tilltugg. De som så önskade hade möjlighet att titta på gamla tidningsurklipp och diverse lagfoton uppsatta på skärmar. Gladast blev nog Erik Westman och Rolf Mattson då de fick se en bild där de klappar om varandra efter en match för Alfredshem IK. 54 år senare kunde de åter klappa om varandra inne i Nävertjäls Bygdegård.

För att få tyst på sorlet hade jag taget med mig en gammal hästklocka i malm för att påkalla uppmärksamhet. Det var dags att förflytta sig till Stora salen där det skulle serveras en trerätters meny sammansatt av Vega Näsström.

Alla fick presentera sig i samband med att vi sjöng allsången Tänk så roligt att alla är här. Då skulle vi namnges med smeknamn efter att ha lyssnat på Sven Tumba Johanssons Hockeypolka. Thore Perssons framspelare Nenne fick bli Ingrid Andersson i köket. Stoppern som Johnny Kocken Gustafsson och Lage Dala Dahlquist hade svårt att ta sig förbi var Åke Bajdoff Olofsson i Svedje IF. Att sjunga igenom denna visa för 71 personer och sedan förklara hur Kopparn kunde vara här i kväll tar sin tid. Ove Moström som fortfarande vid 75 års ålder dömer fotboll för ÅFF hedrades med att få överta Tore Kopparn Sjöbergs smeknamn.

Efter att vi klarat av förrätten, skulle samtliga ut på gårdsplan för fotografering. Att ställa upp alla gäster och hela personalstyrkan kräver mycket träning och disciplin. Hur det var, så var alla på plats och vi kunde bränna av det hett eftertraktade gruppfotot med den stora förbrödringen i en salig blandning av herrar och damer.

Plötsligt hörde vi Vega Näsströms röst att vi måste komma in, för maten var klar och fick inte stå och bli kall. Schemat måste hållas för att hinna med allt. Som plikten kallar så fick jag utbringa en skål och den tillägnade jag värdinnan Vega Näsström med personal. Vega klädd i vit blus med Anundsjösöm kontrade med att på Pengsjömål läsa en dikt av Lennart Selling om Bollplan i Seltjärn. Det gick verkligen hem bland gästerna.

Dags för allsång och valet föll först på Vi hänger med, där Nacka Skoglund var försångare. Och nog hängde vi med i refrängen allt. Nacka blev sedan ett kärt samtalsämne. Lasse Nordin hade många roliga minnen att berätta från tiden han spelade tillsammans med Nacka. Roligaste minnet var när det var ställt till en välgörenhetsmatch i Östersund och Ann Margret Olsson skulle sköta avsparken. Lasse Nordin var uppsatt som högerinner, men så kom Nacka framrusande och ville byta med Lasse. Lasse blev inte så glad att hamna på vänsteryttern, men då Ann Margit hade gjort avsparken till Nacka, så fick han henne att sära på benen så att han kunde göra en tunnel. Då var Nacka salig och Lasse fick tillbaka sin rätta plats. Lasse berättade att Nacka, som var en glad gamäng kunde lätta upp stämningen efter en förlust med att tala om att han i alla fall gjort fem tunnlar.

Lasse Nordins berättarförmåga på sitt lågmälda och underfundiga sätt samlade många poäng. Jag framhöll att Lasse var duktig backhoppare i sin ungdom med bland annat ett skol SM i Ljusdal 1957. Där fick Lasse dela rum med skridskoåkaren Ivrige Ivar Nilsson vilket jag påstod var en stor merit. Det visste inte Lasse om det var någon merit. Lasse är även svensk mästare i lag och då tillsammans med Kjell Sjöberg och Rolf Strandberg. Så när Hammarby behövde förstärkning i anfallet stod det i DN att man värvat en backhoppare från Norrland. Lasse fick göra sin debutmatch på Råsunda mot AIK och lättare uppgift kan man önska sig. Lasse gjorde succé i Hammarby och bildade en mycket anfallsglad kedja med Tom Turesson, Bernt Lif, Karl Evert Ya Skoglund och Lennart Nacka Skoglund. Nacka stod för underhållningen, men viktigaste spelaren var Lasse har jag läst mig till.

Men vad vore fotbollen utan Stambaneserien, så då var det dags att höra Erik Thörnquists monolog om matchen mellan Långviksmon och Rödvattnet, som rev ned många skratt. Vi fick av Olov Östberg veta att domar’n i den matchen torde ha varit Gunnar Holmström.

Fotboll är i grunden en lek och det får vi aldrig glömma när barnen spelar. Det förstod inte Leif Bork, men det gjorde Tora och Tommy Sedin trots att det fanns ett hot att Daniel och Henrik måste välja bort fotbollen. Att Tora och Tommy hade rätt torde vi kunna enas om idag.

Att tiden går fort då man har roligt är välkänt, men vart tiden tog vägen är svårt att begripa. Innan det var dags att skiljas fick jag förmånen att överlämna konstverk till kvällens huvudpersoner Lasse Nordin och Thore Persson. Bo Westberg hade skänkt dem, men kunde inte själv överlämna dem på grund av en halsfluss.

Behållningen (överskottet) av festen kommer att skänkas till lokala Hjärtlungfonden där både Vega Näsström (värdinna) och Tage Söderlind (kypare) sitter i styrelsen.

Själv blev jag avtackad för festen av Lasses fru, Karin Nordin, som skrivet en helt underbar dikt enbart för mig. Nu har jag lärt mig att man skall suga åt sig av allt positivt som sägs och inte fundera så mycket på att det är överord. Towa Carsons Alla har glömt, men inte jag passade så bra denna kväll. Våra lirare är väl värda att minnas, liksom denna Gal(n)a kväll.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons