Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig godishelg

ÖRNSKÖLDSVIK. 400 gram godis. Ungefär så mycket kommer du att stoppa i dig under påsken. Nu går vi in i årets sötaste högtid.

Annons

Statistik visar att genomsnittssvensken äter ungefär tolv kilo choklad och konfektyrvaror varje år. Ungefär sex kilo står chokladen för, vilket innebär att mängden så kallad smågodis är lika stor.

Men under påsken händer något som får oss betydligt mer godissugna än vanligt. Försäljningen av dessa smågodisar tredubblas. Och det innebär att vi i snitt per person vräker i oss nästan 400 gram.

Innehållet i årets påskägg i landet skulle kunna fylla 43 750 badkar, enligt beräkningar som godisföretaget Karamellkungen har gjort.
Påsken parkerar på första plats när det gäller stora godishelger. Därefter följer halloween och
julen.

GELEHALLON BÄST
Under julen är det chokladen som är speciellt stark. I vanliga fall är det gelehallon som går bäst av alla varianter på smågodis. Men inte heller det förhållandet förblir orört under påsken. Hallonen får flytta på sig till tredjeplatsen, och se sig passerade av ett par varianter av godisägg.
Konsumtionen av choklad och konfektyrvaror har stigit stadigt sedan 1960, då snittet låg på knappa sju kilo per person. Fem år senare hade siffran växt till 8,4 kilo och toppen hittills nåddes 1998, då vi kom upp i närmare 13 kilo vardera.

Den färskaste siffran är från 1999 och säger att vi svenskar satte i oss exakt tolv kilo choklad och konfektyrvaror. Att siffran gått ner åtta hekto från -98 till -99 är möjligen något som tandläkarna har åsikter om.
Marknadskrafterna är nog omöjliga att styra, säger Ulla
Johansson-Westberg, tandläkare på Folktandvården i Örnsköldsvik.
Godis är förstås inte nyttigt för tänderna, men det är inte läsk och chips heller. En sak man ska tänka på är att inte gå och småäta hela dagarna.
Hon berättar att julen är den högtid då tandläkarna tydligast ser att vi sätter i oss sega sötsaker.
Knäck kan ge tandfrakturer, och knäck kan göra att lagningar släpper.
En som gillar påsken mer än många andra är butiksföreståndaren Maria Ekberg.
Ni kan ju gissa vad hon säljer.

ETT PÅSKÄGG
Jag vet inte hur stor del av årsförsäljningen som sker nu i påsk, men mycket blir det, säger hon.
En del vill bara köpa själva ägget och sedan fylla det hemma. Andra kommer hit och handlar godis och så har vi företagen som ofta beställer färdigfyllda ägg.

Då får Maria lika fria händer som hon fick av oss för att inreda ägget som vi sedan skulle ta till Kyrktuppens förskola för att överraska barnen där.
Knappt hade vi baxat jätteägget ur bilen förrän barnen ställde sig på tå.
Ett påskägg, skrek de i kör. Stämmer! Men vet ni vad som finns i det, då?
Godis.
Sedan fick småfingrarna hugga in bland Dumle, söta persikor, chokladägg, nougatägg, kastanjer, ännu mer ägg, skumägg och Marianne som Maria Ekberg fyllt ägget med.

Hur mycket godis planerar du att sätta i dig i påsk?
Inget alls. Det räcker med
lukten i den här äggfabriken, som hon väljer att kalla sin butik under en viss helg varje år.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons