Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvy kände inte till avtalen i förväg

/

Elvy Söderström kände i förväg inte till de nya avtalen mellan Sekab och Eco Development.

Annons

Som vi berättade igår har avtalen mellan Sekab och Eco Development, som köpte (läs fick) Sekabs Afrikaprojekt, skrivits om vid tre tillfällen.

Nu måste projektet ge vinst med 90 miljoner kronor innan Sekab kan få tillbaka något av de 170 miljoner som satsats.

Ursprungligen skulle Sekab få vara med och dela från första krona.

Oppositionsrådet Dan Olsson (C) undrade om kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) godkänt de nya avtalen, och i en interpellation till henne ställer alliansen flera frågor.

– Nej, jag har inte varit informerad i förväg om hur Sekabs styrelse och ledning hanterat avtalen med Eco Development från 2009, svarar Söderström.

Hon konstaterar:

– Alternativet till en avyttring (av Afrikaprojekten) var nedläggning. Konsekvenserna kostnadsmässigt 2009 var desamma för bägge alternativen. Vid en nedläggning skulle inga ytterligare kostnader tillkomma, men inte heller några intäkter.

– Vid avyttring kunde det finnas en chans, om än liten, att få viss återbetalning av nedlagda kostnader.

Lätt syrligt avslutar hon:

– Kanske hade det varit lika enkelt om Sekab beslutat likvidera de afrikanska bolagen, så hade vi i fullmäktige inte behövt ha den här diskussionen.

– Nu valde Sekab en annan väg, som inte kostat bolaget något extra, men alltjämt håller vid liv en chans om återbetalning av projektkostnaderna i Afrika.

I gårdagens ÖA hävdade Lars Näslund (M), styrelseledamot i Övik Energi, att han inte fick någon information vid de två första tillfällena. Elvy Söderström säger att hon blev konfunderad över den uppgiften:

– Jag har fått uppgift om att Lars Näslund fått information vid alla tre tillfällena.

Mer läsning

Annons