Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna undviker skolornas toaletter

ÖRNSKÖLDSVIK. Sätt dig ner skönt på toaletten med stöd för låren. Precis så ska man göra för att tömma sin värdefulla blåsa. Men hur gör folk egentligen? Skolsköterskan Gun-Eva Larsson,Geneskolan, har forskat om ungdomars toalettvanor.

Annons

1993 utbildade Gun-Eva Larsson sig till uroterapeut. I examensarbetet studerade hon ungdomars kissvanor och eventuella urinvägsproblem, tömningsbesvär, nattväta, inkontinens samt hur ungdomarna utnyttjade skolans toaletter.
Oj, vad det väckte uppmärksamhet, men det finns uppenbarligen problem bland ungdomar, säger Gun-Eva Larsson.
I undersökningen ingick 632 elever i åldrarna 13-19 år från Nola-, Platå- och Parkskolan.
Det finns inget skrivet om denna åldersgrupp och det är en tuff och trevlig grupp att komma nära, säger Gun-Eva Larsson. Pissa och pissa, jag kan inte pissa när jag är kåt, sa några killar på ett av programmen.
Med bakrund av den studien har hon i år gjort en uppföljning på Gene-, Park-, och Nolaskolan för att se om ungdomarnas besvär har förbättras eller försämrats, samt för att kvalitetssäkra studien. I årets undersökning, som skett i enkätform, deltog 621 elever. Frågorna var bland annat; hur man kissar?, hur ofta man tömmer blåsan?, inkontinens, om de kissar i sängen och hur ofta de använder skoltoaletten?

MÅNGA NATTVÄTARE
Genom enkäten har det kommit fram att 1993 kissade nio procent av alla 13-åringar i sängen, majoriteten var killar. I årets enkät vätte 2,1 procent av 13-åringarna i sängen.
Jag tror att minskningen beror på att man gått ut mer aktivt i vården, berättat att det faktiskt finns hjälp att få, antingen att man lägger något extra i sängen, genom medicinering eller alarm-matta. Jag tror många föräldrar skäms för sådant här, de tar inte upp det spontant om ingen frågar.
Varje människan har ett eget kissmönster. Att gå på toaletten tre till sju gånger per dag är normalt. På kvällen får vi ett tillskott av ett speciellt hormon som förändrar vårt mönster nattetid. I vissa familjer finns det en ärftlig belastning när kissmönstret inte förändras från dag till natt, då kan det hända att man kissar i sängen.
Jämfört med 1993 urinerar ungdomar mer normalt nu. Då kissade åtta procent av flickorna en till två gånger per dag och 20 procent av pojkarna. I dag har siffrorna mer än halverats, tre procent av flickorna och nio procent av pojkarna.
Det glädjer mig att det har blivit en halvering, arbetet har nog varit fruktbart, säger Gun-Eva Larsson.
Vad studien också visat är att cirka var tredje flicka i åldern 16-19 år lider av urinvägsinfektion, samt att ökningen börjar ett år tidigare än för nio år sedan.
Jag har inga svar på det men jag undrar om det har ett samband med att den sexuella aktiviteten har gått längre ner i åldrarna eller om de kissar för sällan eller både och, säger Gun-Eva Larsson. Genom att kissa efter samlaget spolar man ut den nya bakteriefloran och på så sätt kan man ibland undvika urinvägsinfektion.
När flickorna går på toaletten är de rädda för att någon ska höra dem eller låsa upp dörren. Låsen ska man ta i ut med på Geneskolan och sätta fast en hasp på insidan av dörren.
Det är viktigt att toaletterna är så bra som möjligt eftersom det är bra att tömma urinblåsan ordentligt, man bör vara rädd om den då den inte går att byta ut, säger Gun-Eva Larsson.

URIN PÅ RINGEN
Hon råder föräldrar att säga till barnen att kissa i samband med måltider. Om man förlägger besöket före eller efter måltiden blir det en vana och barnen blir inte störda lika mycket mellan måltiderna.
Under skolbesöken uppmanar Gun-Eva pojkarna att sitta ner vid toalettbesök, inte för att undvika att det kommer urin på ringen utan för att på det sättet slappnar man av och tömmer lättare blåsan.
Generellt sett tycker Gun-Eva att ungdomars toalettvanor har förbättrats de senaste nio åren, förutom ett undantag, antalet ökade urinvägsinfektioner hos flickor.
Någon ny uppföljning om sådär nio år har hon inte planerat. Istället ska hon flytta söderut. Men hon har lämnat ett arv i Örnsköldsvik, kunskapen om ungdomars toavanor, och det är inte vilken skitsak som helst.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons