Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får ekologisk mjölk till maten

/
  • Efter årsskiftet kommer ekologisk mjölk att serveras på Nolaskolan. Mycket tack vare Julia Sidner, Mats Berglund och Kajsa Andersson i elevrådet.

Under tre års tid har elevrådet på Nolaskolan kämpat. Lagom till jul har de äntligen fått besked. Det kommer att serveras ekologisk mjölk till skolmaten.

Annons

När Mats Berglund började första året på gymnasiet på Nolaskolan började han och de andra i elevrådet kämpa för att få ekologiskt anpassad mat i skolan. Tre år senare har de nått ett delmål.

– Enligt köket kommer det börja serveras ekologisk mjölk efter nyår, säger Mats Berglund, ordförande i elevrådet på Nolaskolan.

Vid ett flertal tillfällen har elevrådet, enligt Mats Berglund, varit i kontakt med både kostenheten i kommunen och skolledningen för att få mer ekologisk mat i skolan.

– Vi får höra från flera håll och kanter att det är viktigt att äta närodlad och ekologisk mat. Vi började fundera varför vi lär oss att det är så viktigt när vi inte får äta det i skolan. Vi tog upp frågan på skolkonferensen med ledningen och med kostenheten men de sa att de inte kunde göra något, det fanns inga pengar, säger Mats Berglund.

Då fick elevrådet veta från kökspersonalen på skolan att det gick att omprioritera pengarna som går till skolmaten.

– Den ekologiska mjölken kostar ju lite mer än den vanliga, ungefär en krona per litern. Genom att de nu kunde omprioritera kunde vi få ekologisk mjölk. Men vi är inte nöjda än, säger Mats Berglund.

Drömmen är att all mat som serveras på skolan ska vara ekologisk.

– Det är en dröm som vi inte tror kommer att uppfyllas. Men vi är nu ett steg närmare.

Mer läsning

Annons