Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekobrottsling får sänkt straff

ÖRNSKÖLDSVIK. I januari dömdes en 59-åring som i
mitten av 90-talet ägde ett
företag i Örnsköldsvik till tre års fängelse för grova
ekonomiska brott.
Tingsrättens dom över-
klagades dock till hovrätten som i går sänkte straffet till ett år och sex månaders fängelse sedan man ogillat åtalet om grov förskingring.

Annons

Under tre dagar i december förra året hölls förhandlingar i tingsrätten där 59-åringen var åtalad för grovt skattebrott, grov förskingring och grovt bedrägeri. Åtalspunkter han också fälldes för.
Han ansågs då ha handlat med stor förslagenhet och i stor utsträckning använt sig av falska handlingar. Brottsligheten omfattade, ansåg rätten, mer än sex miljoner kronor.

FALSKA HANDLINGAR
Mannen köpte 1995 ett företag i Örnsköldsvik med verksamhet på flera håll i Norrland. Fram till konkursen ett par år senare förekom många märkligheter i rörelsen. Bland annat köpte 59-åringen ett reservdelslager i Söderhamn för drygt 18 miljoner kronor utan att något avtal upprättades. Affären dokumenterades enbart med en faktura. Ö-viksföretaget erlade en handpenning på 500 000 kronor och försäljningen skulle skötas av den förre ägaren. Samtidigt som försäljningen gick minst sagt trögt visade det sig dessutom att lagret egentligen ägdes av den förr-förre ägaren. Ett skuldbrev mellan dessa parter fanns och återfanns så småningom vid en husrannsakan hos 59-åringen. När Ö-viksföretaget gick i konkurs framkom dessutom att ett annat av mannens företag var ägare till alla aktier.

ANLITADE SILBERSKY
En annan åtalspunkt gällde grovt bedrägeri. Länsstyrelsen betalade ut 890 000 kronor i utvecklingsbidrag, lokaliseringsstöd med mera. En bestyrkt förteckning över verifikationer som gällde maskiner som köpts skickades in. Men när en byrådirektör kom till företaget visade det sig att maskinhallen var helt tom, så när som på en gammal bil.
Tingsrättens beslut att fälla 59-åringen på dessa punkter kvarstår även i hovrättens dom. Däremot finner man det inte styrkt att han gjort sig skyldig till förskingring. Detta gällde den dryga miljon som han tagit ut och som sedan använts till inköp av maskiner.
Han har ensam ägt besluta om användningen av företagets egendom och hans agerande att för egen del tillägna sig pengarna kan inte medföra ansvar för förskingring skriver hovrätten i sin dom.
Det kan också noteras att 59-åringen den här gången anlitat kändisadvokaten Leif Silbersky som sitt ombud. Räkningen för själva arbetet uppgick till 175 000 kronor. Hovrätten reducerar dock summan med hänvisning till den extra kostnad som det inneburit att en ny försvarare måste sätta sig in i målet.
Ersättningen av allmänna medel ska nu stanna vid 100 000 kronor, vilket motsvarar 90 timmars arbete.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons