Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysning i Bjästa: vart tog vägen vägen?

/
  • Bjästa samhällsförening har satt upp en skylt i Bjästa för att uppmärksamma ett långvarigt önskemål om en gång- och cykelväg mellan Bjästa och Köpmanholmen. Föreningens ordförande Hans Ullberg tycker att kommunen länge försummat småorterna och bara prioriterat centralorten.

Bjästaområdets samhällsförening efterlyser en gång- och cykelväg mellan Bjästa och Köpmanholmen. En skylt ska se till så att frågan inte glöms bort.

– Det händer ju ingenting annars, säger ordförande Hans Ullberg.

Annons

Skylten satte föreningen upp i Bjästa tidigare i höstas och bär budskapet: "Efterlysning! Bjästaområdets samhällsförening efterlyser cykel- gångväg mellan Bjästa–Köpmanholmen Vad gör Örnsköldsviks kommun och Trafikverket?".

– Vi upplever att vi här i Bjästa har satts på undantag av kommunen, säger Hans Ullmark, ordförande i samhällsföreningen. En gång- och cykelväg diskuterades redan på 80-talet men än har ingenting hänt. Men när det gäller att bygga något i centralorten, som nu senast en cykelväg till Järved, går det undan.

– Visst förstår jag att pengarna inte räcker till allt men det här är något som borde prioriteras. Många upplever det olustigt att ta sig fram på vägen i biltrafiken och en cykelväg skulle passa bra ihop med kommunens vision om hållbart resande.

Samhällsföreningen har också skickat ett brev till Roger Burland, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och bifogat en bild av skylten med förhoppningen att Burland sätter upp bilden på väggen. Det har han inte gjort.

Om, och i så fall när, det kan bli en cykelväg Bjästa–Köpmanholmen låter Burland vara osagt. Några pengar finns inte avsatta i dagsläget.

– Det rör sig om fem kilometer längs Fagerlands- och Åmynnesvägen, ett mångmiljonprojekt som ligger flera år bort. Dessutom är det inte den värsta vägen ur trafiksäkerhetssynpunkt utan det är genomfarten i Bjästa, Nätragatan, säger Roger Burland.

Förutom pengarna ser Burland ett annat hinder för gång- och cykelvägen.

– I Åmynnet måste tomtmark lösas in och det räcker med ett enda överklagande för att processen ska försenas.

Men Roger Burland håller inte med om att kommunen ignorerar Bjästa.

– Det pågår ett ständigt arbete. Efter årsskiftet drar vi i gång en trafiknätsanalys som kommer att ta cirka ett halvår. En hastighetsöversyn ska se till så vi sätter rätt hastigheter på vägarna.

Och vid Köpmanholmens skola kommer vissa sträckor att enkelriktas så inte skolbarnen möter långtradare på vägen till skolan, en åtgärd som enligt Burland inte är långt borta.

Beskedet att trafiknätsanalysen nu genomförs imponerar inte på Hans Ullberg.

– Det är ju bra förstås att den blir av men det har tagit åtta år. Tidigare har de skyllt på hög arbetsbelastning eller att rondeller går före men det är inte hållbart, säger han.

Mer läsning

Annons