Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare sälja villan efter nyår

/
  • Tomas Lundin och Jan Persson i samarbete vid en energideklaration som blir obligatorisk från årsskiftet vid husförsäljningar.

Från årsskiftet blir det dyrare att sälja sin villa.
Den obligatoriska energideklarationen går på minst en handfull tusenlappar.
Meningen med nyheten är att få ner energiförbrukningen.

Annons

Nästa år blir det omöjligt att sälja sin villa eller sitt radhus utan en energideklaration.

Vid en husförsäljning är kostnaden, några tusenlappar, förstås ofta inte så mycket att fästa sig, men nyheten kommer som en överraskning för en del.

– Ja, vi räknar med att få väldigt mycket att göra, säger Jan Persson, som arbetar på TM Konsult AB. Det känns rätt att verka för en minskad energiförbrukning.

Det företag han arbetar på har inlett ett nära samarbete med TL Fastighetsbesiktning, vilket innebär att kunden kan få hjälp såväl med energi- som överlåtelsebesiktning.

– Kunden ska kunna känna förtroende för oss, säger Tomas Lundin på TL fastighetsbesiktning. Genom att inte vara inblandade i båda besiktningarna ska det inte behöva bli snack om trovärdighet.

Eftersom byggnader står för 40 procent av Sveriges totala energianvändning finns en hel del att göra för att minska åtgången. När Jan Persson gör en energideklaration finner han att främst äldre hus har brister i klimatskalen, och att uppvärmningen inte alltid är lika effektiv som i nyare hus.

Även om det på kort sikt innebär stora kostnader att byta fönster i en villa, kan det vara en hyfsad investering på längre sikt – samt innebära ett mer komfortabelt boende.

Mer läsning

Annons