Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domsjöbo får tillbaka vapenlicens

Förvaltningsrätten gör en annan bedömning än polisen – och en Domsjöbo i 50-årsåldern får tillbaka sin vapenlicens.

Annons

Domsjöbon dömdes förra året för grovt rattfylleri. Han fick villkorlig dom.

Polismyndigheten ansåg därmed att han inte var lämplig att ha vapen och drog in hans licens för fem jaktvapen och två "minnesvapen". Vapnen skulle han antingen överlåta till någon annan eller lämna in till polisen.

Mannen överklagade till förvaltningsrätten och radade upp argument för varför han skulle få tillbaka vapenlicensen. Bland annat att han – vilket styrkts av jaktlaget – fungerat utmärkt som jaktledare och att han var i en pressad situation ekonomiskt och i sitt arbete när han körde rattfull.

Förvaltningsrätten konstaterade att allt tyder på att rattfyllan var en engångsföreteelse och att det inte finns någon risk med mannens vapeninnehav i framtiden. Rätten upphävde därför polisens beslut och mannen får tillbaka sin vapenlicens.

Däremot avslog förvaltningsrätten ett överklagande av indragen vapenlicens från en Örnsköldsvikbo, också i 50-årsåldern.

Där handlade det också om grovt rattfylleri (med högre promillehalt än Domsjöbon), men Örnsköldsviksbon dömdes till en månads fängelse.

Att han beviljats alkolås och ska göra provtagningar hos läkare övertygade inte rätten.

Mer läsning

Annons