Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domsjö vårdcentral ansöker om privat drift

DOMSJÖ. Örnsköldsviks hälso-och sjukvårdsförvaltning ansöker hos landstinget om att få gå ut med vårdcentralen i Domsjö på anbud, för avtal med privat vårdgivare.
Motivet är bland annat att få en stabil läkarbemanning vid vårdcentralen.

Annons

Domsjö vårdcentral är den första vårdcentral i Örnsköldsviks förvaltningsområde som ansöker om att få gå ut i ett anbudsförfarande för att driva verksamheten i en annan driftsform. Frågan har ställts av personalen efter åratal av fruktlösa rekryteringsaktiviteter.
I dag finns inte en enda ordinarie läkare vid vårdcentralen, däremot läkare med längre vikariat och stafetter.
Det är en stor brist, inte minst för patienterna. Jag, personalen och primärvårdschefen är överens om att det behövs nya grepp för att om möjligt bemanna vårdcentralen, säger vårdcentralschef Karin Wikman.
All verksamhet påverkas när det inte finns ordinarie läkare. Introduktion av en ny doktor, gång på gång, som tar hand om det akuta.

PÅVERKAR ALLA VERKSAMHETER
Som det är i dag får vi ta över planering i väldigt hög grad, vi får ägna tid åt administration och det är inte det vi vill, säger distriktssköterskan Lena Sandström.
Läkaren är en viktig del i teamet och det blir problem när det bara är stafetter. Man måste rekrytera minst två läkare, ingen vill vara ensam fast anställd. Skulle vi få två ordinarie besatta skulle vi snabbt också kunna värva så det blev fyra läkare, säger sjukgymnast Maria Morian.
Vi behöver ordinarie läkare för kontinuitet gentemot patienterna, som kan jobba utemot gamlingar på byn, säger distriktssköterskan Katarina Sondell.

ERFARENHET FRÅN LYCKSELE
Lycksele vårdcentral drivs i privat regi sedan 1994. Distriktssköterskan Lena Sandström kom därifrån för drygt två år sedan.
För verksamheten gör det ingen annan skillnad än att beslutsvägarna blir kortare och det medförde också en större vi-känsla, säger Lena Sandström.
Samma bemanning blev kvar vid Lycksele vårdcentral när två läkare tog över. Skulle landstinget Västernorrland säga ja till ansökan om anbudsförfarande finns förhoppningar om att läkare blir intresserade att teckna avtal med landstinget.

PERSONALEN VILL INTE TA ÖVER
Vi har betonat att det i ansökningsunderlaget bör framgå att läkare i första hand rekryteras utanför Örnsköldsviks förvaltningsområde. Vi vill inte flytta problemet till något annat ställe inom sjukvårdsområdet, då har vi inte vunnit något, säger Karin Wikman.
De som deltar i intervjun skakar på huvudet när frågan ställs om personalen kan tänka sig ta över verksamheten. Nej, det finns inte några sådana funderingar.
Sjukhusdirektör Jan Sundqvist och primärvårdschef Lars-Olov Ögren har gemensamt bestämt att göra en ansökan till landstinget. Fyra vårdcentraler i landstinget har redan ansökt om entreprenadsavtal, varav Söråker redan tecknat avtal.
Vi vill hitta åtgärder som på något sätt kan öka antalet distriktsläkare i Örnsköldsvik. Landstingsfullmäktige har tagit ett beslut som säger att man vill pröva med fyra entreprenader inom primärvården och fyra står på listan över intressenter. Nu kommer vi att anmäla Domsjö, om man är beredd att utöka har jag inte klart för mig, säger Jan Sunqvist.
Många ryggar inför ordet privatisering, vad innebär entreprenad-privat vårdgivare egentligen?
Man tecknar ett avtal och i det kommer man överens om på vilka grunder vårdcentralen ska drivas och vilka förutsättningar som gäller för kvalité och inriktning. Vi är på väg in i en avtalskonstruktion på alla våra vårdcentraler framöver, utifrån att vi kommer att ha avtal som styrform. Det betyder att både offentliga och privata vårdcentraler tecknar avtal om verksamheten, säger Jan Sundqvist.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons