Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dominique väljer friheten

Dominique är en vanlig glad och trevlig kille, ursprungligen från Frankrike, men numera bosatt i Stockholm. Men helt vanlig är kanske inte rätt att säga, för vad är det som gör att folket på stan vänder blickarna mot honom, och vill ha hans autograf?

Annons

Alla som har följt dokusåpan Big Brother på kanal 5 har antagligen inte missat den roliga och spontane deltagaren Dominique Pons.
Dominique stannade i Big Brother-huset i nära två månader innan han blev utröstad.
Jag sökte mest på skoj, jag använde mig av en webbkamera och spelade in en tre minuter lång presentation av mig själv. Kanal 5 hörde av sig till mig och ville att jag skulle vara med i programmet.
Dominique fortsätter att berätta att han tror att han blev utvald just för att han är social, glad och trevlig.
Att Dominique befinner sig i Örnsköldsvik när vi träffar honom är ingen tillfällighet. Han tycker mycket bra om staden och är här på besök många gånger varje år.
Jag kom hit i mars 1997 från Frankrike för att göra ett jobb på Modo i Husum. Då träffade jag min nuvarande flickvän Anna Wikner, och blev kär direkt. Jag tyckte om allt med Örnsköldsvik, och ändå hade jag bara varit i Husum! Sverige var så mycket bättre än Frankrike och kände genast att jag ville stanna. Den svenska maten med kaviar och köttbullar var underbar.
Vill flytta hit
Dominique och hans flickvän har nu varit tillsammans i fem år och de bor tillsammans på Östermalm i Stockholm. Men Dominique ser Örnsköldsvik som sin hemstad och brukar ofta komma hit för att fika, gå ut och umgås med sina kompisar.
När jag bodde i Övik spelade jag in tio videoband om staden, när jag festade, åkte snowboard och hade kul med mina kompisar, säger Dominique.
Han fortsätter att berätta att han tidigare studerat svenska på Komvux i Örnsköldsvik, han har även hunnit med att studera i Vancouver, Kanada i två år. Men Kanada var inget för honom, Sverige passade mycket bättre, och gör det fortfarande.
Många av hans kompisar har lämnat större städer för att bosätta sig här, och även Dominique har planer på att flytta till Örnsköldsvik i framtiden.

PÅFRESTANDE VARA INSTÄNGD
De knappa två månaderna som Dominique spenderade isolerad är inte något han saknar.
Det var jobbigt, jag har lite klaustrofobi som gjorde det ännu värre. Man blev även lite paranoid av alla kameror, men det kunde man koppla bort efter ungefär två veckor. Det var svårt att bo tillsammans med folk som man inte trivdes tillsammans med, och ibland blev man galen, till exempel när Benjamin sjöng JÄMT.
Dominique är en väldigt öppen och social person och det märks att han tycker om att umgås med folk. Att inte få umgås med sina vänner och sin flickvän fann han också som påfrestande.
Dominique tittar även mycket på nyheter och vill veta vad som händer, men väl inne i huset hade han ingen koll på vad som hände runt om i världen.
Det som var skönt med att vara instängd var att slippa tänka på räkningar och vardagen. Bara släppa allt för ett litet tag.
Tiden i huset har satt sina spår.
Jag är nog inte den jag var innan. Sedan jag kom ut ur huset uppskattar jag min familj, både här och i Frankrike, mycket mer.
They are even more better than before som han väljer att uttrycka sig, när det svenska ordförrådet inte riktigt räcker till.

TROR PETER VINNER
Just nu jobbar Dominique på Big Brother-redaktionen med grafik och webbsidan. Där har han jobbat sen han blev utröstad och det trivs han bra med. Men han ser det inte som ett yrke han vill spendera framtiden på. Men säkert är att han vill jobba med grafisk design av något slag.
Det faktum att Dominique inte lyckades hänga kvar i såpan i 100 dagar stör honom inte det minsta.
Jag är glad att jag åkte ut, det gör inget att jag inte vann. Jag var så uttråkad och skulle aldrig vilja åka tillbaka in i huset igen. Det fanns ingenting att göra och jag behöver göra saker för att må bra. Det var 80 procent kortspel och det är inte roligt i längden.
Peter och Alex trivdes han bäst tillsammans med och han tror att Peter kommer att stå som segrare. Men Dominique är inte alltför förtjust i dokusåpor så han följer inte Big Brother, han har inte ens sett avsnitten där han själv var med.
Hur möter folk dig på stan?
Det är konstigt, för innan jag gick in i huset var jag bara vanliga Dominique men nu känner folk igen mig och kommer fram och vill ha autografer ibland. Det är kul, men jag saknar det vardagliga som var innan då ingen kände igen mig.
Skillnaden att bli bemött i Stockholm och i Örnsköldsvik är märkbar.
I Stockholm är folket mer uppmärksamma men här i Örnsköldsvik är det mycket lugnare när man går på stan.
Att Dominique var en populär Big Brother deltagare förstår man när han berättar att han fått 1300 mail från aktiva tv-tittare. Han har inte hunnit läsa dem, men han lovar att göra det snart.
Just nu har Dominique inga bestämda framtidsplaner, men han vill gärna gifta sig, skaffa barn och ha en riktig familj. Han återkommer ofta till hur bra han trivs i Örnsköldsvik, och ett tydligt bevis på det är när han skrattar och säger:
Jag älskar Örnsköldsvik! Jag vill absolut bo här i framtiden med Anna, vem vet, snart kanske jag kommer gående här på stan och drar en barnvagn framför mig. FRIDA KÄLLSTRÖM

UNG

Mer läsning

Annons