Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för utnyttjande – överklagar fängelsedomen

/
  • Terapeuten från Örnsköldsvik dömdes till tio månaders fängelse. Nu överklagar mannen domen.

Tingsrätten dömde den 55-årige mannen till tio månaders fängelse för att i tre fall ha utnyttjat personer i beroendeställning.

Då lovade han att överklaga domen. Så har nu skett.

Annons

– Vi anser att domen är felaktig, säger mannens försvarare Marie Thors.

Efter tre dagars förhandling meddelade tingsrätten domen den 8 november. Åklagaren hade yrkat på minst ett års fängelse – och domstolen gick på tio månader.

I fredags vände sig mannen till hovrätten.

– Vår starkaste invändning gäller hur tingsrätten resonerar om utnyttjande av personer i beroendeställning, säger Marie Thors. Han har inte utnyttjat att de varit i beroendeställning.

Det som mannen dömts för inträffade redan på sensommaren 2009 – och nu när han överklagar tingsrättsdomen betyder det alltså att ärendet lever vidare ett bra tag till.

– Det är olyckligt, det tycker alla inblandade, säger Marie Thors. Jag kan inte tänka mig att det här kommer upp förrän någon gång nästa år.

Hon fortsätter:

– Min klient förnekar sexuella kontakter med kvinnorna.

Hur anser du att tingsrätten borde ha dömt?

– Han bör frikännas. I vart fall bör det bli nedsatt påföljd, alternativt villkorlig dom och samhällstjänst.

Förutom fängelsestraffet dömdes mannen i tingsrätten att betala totalt 215 000 kronor i skadestånd. Han döms att betala 70 000 kronor till två av kvinnorna, och ytterligare 5 000 till den tredje, som tingsrätten bedömer att han haft eller i vart fall försökt genomföra ett samlag med.

Mer läsning

Annons