Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dollarbluffen utreds av polis i Stockholm

ÖRNSKÖLDSVIK. Den medelålders man som för några veckor sedan blev blåst på 160 000 kronor för en vätska som skulle förvandla svarta lappar till dollarsedlar är inte ensam.
– Bara i Stockholm har vi åtminstone fem liknande fall. Och det finns säkert fler ute i landet, säger polisinspektör Inger Köhler vid City-polisens bedrägerirotel.

Annons

Det var för en vecka sedan som ÖA avslöjade bluffaffären. En medelålders man från Örnsköldsvik lurades betala 160 000 kronor för en vätska som skulle göra att svarta lappar blev till 250 000 dollar.

JOBBAR MED LIKNANDE FALL
På en restaurang träffade han två utländska män som senare besökte honom och då hade med sig buntar med svarta lappar i samma storlek som dollarsedlar. Medan mannen åkte och hämtade en tredje inblandad person lurades han att tro att hans affärsbekanta med hjälp av vätskan fått fram ett antal dollarsedlar. Sedlarna var fortfarande fuktiga.
När Ö-viksbon tittade på tv-programmet Efterlyst där ett liknande fall togs upp förstod han att det var skojare han haft att göra med och polisanmälde männen.
Ärendet har nu förts över till City-polisen i Stockholm där polisinspektör Inger Köhler håller i utredningen.
Jag jobbar med tre liknande fall. Det första fick jag så sent som i mars. Men jag vet att även Västerort-polisen haft ett par ärenden med samma upplägg.
I dag står ett par män av utländsk härkomst inför rätta för ett försök till bedrägeri som påminner om de övriga fallen. Där gick det dock aldrig så långt att någon blev lurad på pengar. Ett par personer har tidigare också dömts för dollar-bedrägeri.

FÖLJER SAMMA MÖNSTER
Man behöver inte vara dummare än någon annan för att bli lurad. Ofta bygger man under en tid upp ett förtroende genom att vara trevlig och hjälpsam. De inblandade är dessutom väldigt verbala. Vad vi kunnat förstå är det vanligaste sättet att man vänder sig till andra personer med invandrarbakgrund.
Affärerna följer i stort sett samma mönster, där det behövs en dyr vätska och löften om det stora klippet om man skaffar fram pengar till denna.
Beroende på hur offret reagerar blir det fortsatta scenariot olika. Gemensamt är dock att man lämnar över en bunt papperslappar i dollarstorlek och behöver pengar till den dyra vätskan.
Inger Köhler tror att det är relativt många som är inblandade i den här härvan, som inte bara dyker upp då och då i Sverige utan även på andra platser runt om i Europa.
De är svåra att komma åt. Men vi har vissa spaningsuppslag och jag kommer att skicka ett tiotal foton till Örnsköldsvik som den drabbade ska få titta på. Det är möjligt att han kan peka ut gärningsmännen, säger Inger Köhler.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons