Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dockstavarvet levererar större lotsbåt till Tyskland

/
  • Dockstavarvet levererade förra veckan en extra stor typ av lotsbåt till Wilhelmshaven i Tyskland. En affär värd 17 miljoner kronor för varvet.

Dockstavarvet har nyligen levererat en 20 meter lång lotsbåt som ska operera i tyska Wilhelmshaven. Ordern är värd 17 miljoner kronor.

Annons

Den nya båttypen är baserad på de sex lotsbåtar på 17 meter varvet tidigare levererat till Tyskland men är något större. Den beställdes för ett år sedan och levererades 19 december till sin hemmahamn Wilhelmshaven vid tyska Nordsjökusten.

– Det här är den första stora lotsbåten med plats för tio lotsar. De svenska lotsbåtarna är omkring 14 meter, berättar varvets vd Torbjörn Larsson.

Liksom 17-metersbåtarna har den nya båten, med namnet LVS Warnemünde, den förnämliga egenskapen att den vänder sig själv rätt om den vid hårt väder skulle hamna upp och ner i vattnet, på fackspråk "self rightening".

Båten är noga räknat 19,4 meter lång, 5,45 meter bred, väger omkring 30 ton och är byggd i aluminium. Två Volvo Pentamotorer på 500 hästkrafter vardera står för framdrivningen.

Om allt går väl får Dockstavarvet, med cirka 50 anställda, bygga fler lotsbåtar.

– Vi hoppas det, vi har fått en förfrågan från samma rederi om att räkna på en till båt, säger Torbjörn Larsson.

Annars sneglar varvet gärna mot andra sidan världen, mot Sydamerika och Mexiko där man har en växande marknad. Men där handlar det inte om lotsbåtar.

– Vi har redan sålt 65 patrullbåtar till Mexiko som används för att bekämpa knarksmugglingen från framför allt Colombia och nu är fler länder i Sydamerika intresserade av den båttypen.

Patrullbåtarna är utvecklade ur stridsbåt 90 som drivs med vattenjet och är mycket stryktåliga; de är byggda för att kunna köra 50 knop över 1,5 meter höga vågkammar. Båttypen har blivit en succé för Dockstavarvet som byggt 250 stycken.

Trots den rådande svaga konjunkturen är Torbjörn Larsson hoppfull inför framtiden.

– Visst märker vi av konjunkturen men vi har ändå många fasta kunder.

Mer läsning

Annons