Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital-tv i Ö-vik nästa år

Nu är det klart när Örnsköldsvik kommer att få tillgång till det digitala marknätet. Enligt företaget Teracom, som ansvarar för utbyggnaden, kommer Örnsköldsvik att börja sända digitalt den 31 januari 2002. Alla som använder Örnsköldsviks tv-sändare kommer att kunna koppla in sig på marknätet. Om man är beredd att betala runt 3 000 kronor för ett års användning det vill säga.

Annons

Multiplexer, mux och demux.
Nej, det är inte de nya Gladiatorerna i det populära tv-programmet. Uttrycken är termer som vi blir tvungna att lära oss i samband med övergången från vanlig tv till digital-tv. Hur utbyggnaden kommer att se ut och hur man får tillgång till tekniken är än så länge en djungel av tekniskt "mumbo jumbo" för många svenskar.
Vem kommer att kunna se digital tv?
Har du en digital satellit-tv med parabol kan du bo var som helst i landet. Vill du använda det digitala marknätet så måste du i dag bo i tätbefolkade regioner som Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Östersund. I dag kan runt 75 procent av svenska folket se marksänd digital tv. I framtiden ska nätet byggas ut så alla svenskar kommer att kunna använda det.
Kommer alla att bli tvungna att köpa digital-tv?
I slutändan ja. Regeringen har bestämt att hela Sveriges tv-nät skall digitaliseras. Inget datum har satts av digital-tv-kommittén när våra vanliga tv-apparater ska sluta fungera. Allt pekar på att det blir inom en 20-årsperiod från nu. Vissa säger så tidigt som 2007.
Efter det är det bara digitala tv-apparater som kommer att fungera.
Vad är det för skillnad på digital satellit-tv och det digitala marknätet?
Det digitala marknätet är det nät som kommer att ägas och kontrolleras av den svenska staten. För att kunna se på det kommer du bara att behöva en liten box som du sätter ovanpå tv-apparaten. Det digitala marknätet kommer fungera som den tv vi är vana vid i dag, fast med ett större utbud. Det digitala satellitnätet är däremot kommersiellt och kräver först och främst en parabol. Digital-satellit-tv kommer ha ett mycket större utbud av tv-kanaler och tjänster än det digitala marknätet.
Vad kommer det att kosta?
Om du bestämmer dig för att skaffa marksänd digital-tv i dag så får du betala totalt 3 238kronor för ett standardpaket i ett år. Förutom ettan, tvåan och fyran så får du då tillgång till en hel del andra kanaler som Eurosport.
Om du vill utnyttja det satellit-baserade tv-nätet så måste du ha en speciell typ av digitalbox plus en parabol och fri sikt mot söder.
Boxen kostar runt 4 000 kronor och belöningen är ett stort utbud av tv-kanaler och tjänster att välja ibland. Den digitala tv-marknaden kommer att vara oreglerad och tekniken kommer hela tiden att rusa framåt. Många bedömare tror att vi i framtiden kommer bli tvungna att köpa nya digital-tv-boxar på samma sätt som vi byter datorer.
Vad blir skillnaden med digital-tv jämfört med vanlig tv?
Exakt hur vi kommer att kunna använda all den plats som skapas vid övergången till den mer komprimerade digitala tv-tekniken vet vi inte i dag. Säkert är att vi i framtiden kommer göra betydligt mer med vår tv-apparat än bara titta på den. Vi kan redan nu exempelvis välja vad vi vill se. Stora evenemang som en boxningsmatch med Mike Tyson betalar de boxningsintresserade en engångssumma för att se medan vi andra slipper betala en krona.
En möjlighet kan vara att du ser det digitalsända trafikmagasinet och blir intresserad av en bil. Efter programmet kan du sedan gå in och få kompletta uppgifter om bilen och var man kan köpa den.
I framtiden kommer du även att exempelvis kunna använda Internet genom tv:n, uträtta bankärenden eller köpa och sälja saker.

GÖSTA WESTLING

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons