Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det går att vända trenden"

/
  • Kommunalrådet Elvy Söderström anser att Örnsköldsvik ligger bra till. ”Det går att vända trenden”, säger hon.

Det största utvecklingsproblemet i Ångermanland är att allt färre kommer att behöva föda allt fler – även i Örnsköldsvik.

Annons

– Det är därför vi agerar. Vi har framgångsrikt drivit Vision 2008 och satsar nu mot Världsklass 2015, säger Elvy Söderström (s).

I en färsk rapport från Svenskt Näringsliv talas det bekymmersamt om befolkningsutvecklingen i Norrland. Generellt så tappar regionen sin arbetsföra befolkning, arbetskraften flyttar söderut där det finns jobb.

I sammanhanget är dock Örnsköldsviks minskning inte fatal i jämförelse med närliggande kommuner. Minskningen av den arbetsföra befolkningen i Härnösand landar på cirka 16 procent, 20 procent för Kramfors och 17 procent för Sollefteå.

– Jag vill inte måla upp en negativ bild för Örnsköldsviks del, snarast tvärtom. Framskrivningar är tendenser. Det går att vända trenden. Det är Örnsköldsvik ett exempel på. Genom medvetna och långsiktiga satsningar har vi lyckats, säger kommunalråd Elvy Söderström (s).

Enligt Svenskt Näringsliv är botemedlet mot det demografiska dilemmat att utflyttningskommunerna satsar på företagande.

– I Örnsköldsvik har vi ett starkt näringsliv och i dagsläget vill jag lyfta fram våra strategiska satsningar på utbildning och forskning. Exempelvis Processum och Teknikcentrum är viktiga grogrunder för framtidens industri, säger Söderström.

Mer läsning

Annons