Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debiteringsmiss kan ge miljonkrav

ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsviks kommun planerar att
kräva Sita Sverige AB (före detta Sellbergs) på cirka 1,5 miljoner kronor i moms som kommunen missat att debitera.
Kommunen misstänker dessutom att Sita debiterat
sina kunder efter kommunens taxa med moms korrekt angiven.

Annons

Stadsjurist Åke Sundström har skrivit ett brev till Sita Sverige AB i Stockholm och där antyds att
företaget vidarefakturerat sina kunder med kommunens renhållningstaxa som utgångspunkt. Det innebär att kommunen misstänker att Sita tagit ut moms av sina kunder och behållit pengarna eftersom kommunen haft fel i sitt dataprogram och inte debiterat någon moms.
Vi påstår inte att så är fallet,
säger Åke Sundström till ÖA. Vi vill med brevet komma i kontakt med företaget och få en diskussion till stånd.
Dock framgår av brevet att kommunen anser sig ha en fordran mot Sita Sverige AB på cirka 1,5 miljoner kronor.

TVÅ VÄGAR
Kommunen vill föra diskussion med Sita AB efter två möjliga
vägar. Den ena är misstanken om att Sita redan tagit ut avgiften av sina kunder. Kommunen har en uppgift om att så kan vara fallet. Om detta kan bekräftas anser sig kommunen ha goda utsikter att få igen pengarna.
Den andra möjliga vägen för kommunen är att hävda att Sita borde ha insett att det var något fel med kommunens debiteringar.
Företaget har haft grundad anledning att slå larm om detta. Även i det fallet anser sig kommunen ha vissa möjligheter att få ut de pengar som inte debiterats.
Problemen uppstod den 1 mars 2000 när kommunen tog ett nytt datasystem i bruk för debitering vid avlämning av sopor på Må soptipp. Det är för perioden 1 mars 2000 - oktober 2001 som kommunen kommer att försöka få ut ytterligare 25 procent i moms på debiterade avgifter. Kommunen har skickat pengar som inte tagits ut till staten. Det är med andra ord skattebetalarna som fått svara för detta. Av den efterdebitering som nu planeras kommer 80 procent att stanna hos kommunen och ytterligare 20 procent levereras till staten.

FLER KAN BERÖRAS
Först och främst vill nu kommunen få tillstånd ett sammanträffande med Sita Sverige AB för att diskutera den uppkomna situationen. Planer finns på att diskutera läget även med en del andra stora kunder som Akzo Nobel, M-real och Skanska med flera. Dessa är dock små i sammanhanget. Det kommer att röra sig om cirka 150 000 kronor för alla tillsammans.
Ingen kommentar
Ställföreträdande chefen i Örnsköldsvik P O Sparf vill inte kommentera kommunens brev utan hänvisar till regionchef Lars-Göran Svedman i Gävle.
Jag fick brevet i dag och har inga kommentarer, säger han. Jag kan också läsa mig till att kommunen har misstankar om att vi tagit ut moms som vi inte levererat vidare. Det kan jag inte alls kommentera förrän jag sett hur debiteringarna skett. Jag har ringt stadsjurist Åke Sundström i dag och förklarat att jag är villig att ställa upp för ett personligt möte en bit in i januari. Mer finns inte att säga i dag.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons