Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags tända adventsljusstaken – men glöm inte brandrisken

/
  • December är den månad då flest ljusbränder startar.

På söndag är det första advent. Julstämning i all ära – men december är också den månad då det inträffar flest bränder.

Annons

Stearinljus är en orsak till att antalet bränder är som högst under december månad. I december 2011 inträffade 74 så kallade ljusbränder runtom i landet, vilket motsvarar nästan 40 procent av alla ljusbränder samma år.

"Lämna inte ljusen obevakade", det är bästa mantrat för den som ska omge sig av levande ljus.

– Den som tänt ett ljus bör också ta ansvar för att det släcks. Man ska vara försiktig med tändstickor och var ljusen placeras, de ska till exempel inte stå i närheten av gardiner, säger Samuel Pettersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

– Det är även bra att tänka på vad det är i botten på adventsljusstakarna, att det inte är mossa som kan börja brinna, säger han.

Om olyckan ändå skulle vara framme, är det viktigt att ha utrustat sig i förebyggande syfte.

– För släckning rekommenderar vi att man har en brandfilt för att kväva elden. Man kan även ha en brandsläckare i lägenheten eller huset, vi brukar säga att det kan räcka med en sex kilos brandsläckare, säger Samuel Pettersson.

– Man bör även ha en eller flera brandvarnare hemma. Vi är inte mer än människor – det kan hända att man glömmer ett ljus tänt och därför är det viktigt att få en tidig varning, säger han.

Även elektroniska prylar, som ljusstakar, julgransbelysning och julstjärnor bör kontrolleras. Elprodukterna ska vara CE-märkta, vilket innebär att de möter EU:s grundläggande krav vad gäller säkerheten. Ljusstakar bör till exempel släckas genom kontakten – genom att skruva på glödlamporna kan det bli glappkontakt och uppstå en gnista som kan orsaka brand.

Sedan 1980-talet är räddningstjänsten ute och informerar om bränder och brandbekämpning i skolorna.

– Vi ser att medvetenheten ökat sedan vi började med det – och barnen är bra på att påverka föräldrarna efter att de fått information i skolan, säger Samuel Pettersson.

Mer läsning

Annons